В Антарктиді під льодовиком знайшли незвичайні геометричні візерунки

The New York Times: незвичайні краплеподібні візерунки виявили під льодовиком Дотсона.

Учені з Гетеборзького університету у Швеції знайшли під шельфовим льодовиком Дотсона в Західній Антарктиді незвичайні структури довжиною до 400 метрів, що нагадують краплі. Про це повідомляє The New York Times.

У 2022 році науковий колектив використовував дистанційно керований апарат із сонаром для ретельного сканування нижньої поверхні льодовика. Це дало змогу створити найбільш деталізоване зображення підлідної структури.

Виявилося, що основа льодовика вкрита химерними візерунками, що нагадують краплі, які виступають із нерівних піків і западин у льоду. Експерти вважають, що ці форми виникли через нерівномірне танення льоду. Вода, що тече вздовж нижньої сторони льодовика, рухалася під впливом обертання Землі.

Вчені також з’ясували, що льодовик тане найбільш інтенсивно в місцях, де підводні течії розмивають його основу. Дослідники пояснили, що тріщини в льодовику дозволяють талій воді підійматися на поверхню, прискорюючи процес танення.

Шельфовий льодовик Дотсона істотно зменшився за останні 25 років. Його танення щорічно додає 40 мільярдів тонн прісної води в Південний океан, що посилює проблему підйому рівня моря.

Вчені висловили стурбованість можливим швидким руйнуванням льодовика в найближчі десятиліття. Це може призвести до підвищення рівня моря на 3,4 метра.

Більше публікацій за темою