Чи здатні тварини дружити між собою

Інтернет-простір часто наповнюють зворушливі відеоролики про дружбу між різними видами тварин. Але чи можна назвати ці стосунки справжньою дружбою, чи це лише прояв природних інстинктів? Науково-популярний портал Live Science опублікував матеріал про формування близьких стосунків серед соціальних видів тварин.

Багато видів соціальних тварин проявляють поведінку, яка може слугувати доказом існування дружніх стосунків між різними особинами. Дельфіни, які збирають здобич за допомогою губок, іноді збиваються в компанії. Слони використовують специфічні вітання зі слонами, яких вони знають. Примати демонструють симпатію до інших мавп за допомогою грумінгу.

Іншими словами, індивіди формують соціальні стосунки, щоб жити в тих чи інших обставинах. Для соціальних тварин ці стосунки також мають різні рівні довіри та інтимності. Якщо тварини можуть формувати стосунки, які тривають довгий час і приносять користь обом сторонам, то їх можна назвати дружбою.

Науковці, які досліджують приматів, з’ясували, що у зміцненні дружніх зв’язків важливу роль відіграє біохімія нервової системи. Наприклад, коли примати шукають один в одного бліх, вони виробляють гормон окситоцин, що викликає позитивні асоціації з процедурою. А відсоток гормону стресу, кортизолу, знижується, але тільки якщо примат доглядає за кимось, кого він добре знає.

Фахівці вперше виявили подібні стосунки в популяціях приматів, але за минулі десятиліття поступово з’являється дедалі більше доказів, що дружба є і серед інших ссавців. Наприклад, косатки діляться їжею та інформацією про те, де можна знайти здобич; особини, які зав’язали добрі стосунки з родичами всередині зграї, менше ризикують загинути від голоду в період дефіциту ресурсів. Доброзичливі гієни частіше досягають успіхів у своїх зграях, тому що товариші допомагають їм у разі біди.

Окремо варто відзначити, що тварини готові йти на великі ризики та жертви заради тих, з ким вони підтримують близькі стосунки. Якщо мама новонародженого шимпанзе помирає, то за дитиною доглядатиме друг або подруга батьків. Догляд за чужим потомством дорого обходиться опікуну: він повільніше рухатиметься, йому доведеться добувати більше їжі та захищати молодняк.

Взаємна довіра може сформуватися навіть між різними видами. Так, 2022 року вийшла наукова робота, яка виявила, що дикі шимпанзе та горили в республіці Конго можуть дружити десятиліттями.

Іноді такі стосунки формуються через втручання людини. Кішки й собаки, що живуть в одному будинку, часто стають друзями. У приватному зоопарку в Бельгії сім’я орангутангів подружилася з виводком видр. Лев і собака в Мексиці, які виросли разом, залишилися друзями навіть після того, як їх перемістили в інший заповідник.

Більше публікацій за темою