Астероїд, що погубив динозаврів, призвів до появи нових видів птахів

Science Advances: у геномах птахів виявлено сліди вимирання динозаврів.

Група дослідників зі США та Великої Британії вперше виявила сліди вимирання динозаврів у геномах сучасних птахів. Вчені виявили 17 значних змін у молекулярному складі ДНК птахів. З них 15 змін відбулися протягом перших 5 млн років після масового вимирання, спричиненого падінням астероїда. Про це повідомляє Popular Science з посиланням на Science Advances.

За даними вчених, сьогодні на Землі мешкає від 10 тис. до 18 тис. видів птахів. Майже все це розмаїття з’явилося після останнього великого вимирання внаслідок падіння астероїда 66 млн років тому.

Досі було загадкою, чому еволюція птахів відбулася настільки швидко після падіння метеорита. Використовуючи новітні статистичні моделі, вчені змогли виявити закономірності в послідовностях ДНК, які раніше залишалися непоміченими.

Ключовим моментом дослідження стало використання комп’ютерних моделей для аналізу часткових зразків геному 198 сучасних видів птахів. У поєднанні з даними скам’янілостей це дало змогу вченим реконструювати історію еволюційних переходів і виявити «геномні скам’янілості» – зміни в ДНК, що відбулися внаслідок вимирання.

Однією з цікавих знахідок дослідження стало те, що після вимирання птахи стали меншими за розміром, а їхні пташенята – менш самостійними при появі на світ і довше залежали від батьківської турботи. Більш ранні дослідження показували, що залежні від батьків пташенята розвиваються і ростуть швидше. Це може бути ключем до підвищення репродуктивного успіху протягом поколінь.

Також було виявлено, що птахи почали активно поїдати насіння, яке після падіння астероїда залишалося потенційним джерелом їжі. Птахи вижили й диверсифікувалися завдяки своїй здатності використовувати ресурси, недоступні іншим.

Дослідники вважають, що внаслідок глобальних катастроф, подібних до тих, що трапилася 66 млн років тому, організми, які вижили, отримали нові можливості для розвитку і змогли зайняти екологічні ніші, які були порожніми.

Більше публікацій за темою