Вчені відкрили абсолютно новий тип деревини

Вона ефективна в утриманні вуглецю, а отже, принесе користь для поліпшення стану повітря.

Вчені, які займаються еволюційним дослідженням мікроскопічної структури деревини відомих дерев і чагарників, зробили дивовижне відкриття. Вони виявили абсолютно новий тип деревини, який може відкрити нові можливості для поліпшення поглинання вуглецю. Про це пише Phys.org

Виявилося, що тюльпанові дерева, родичі магнолій, вирізняються унікальним типом деревини, який не підходить під жодну з категорій твердих або м’яких порід. Два збережених види стародавнього роду Liriodendron – тюльпанове дерево (Liriodendron tulipifera) і китайське тюльпанове дерево (Liriodendron chinense), мають набагато більші макрофібрили, ніж інші дерева листяних порід. Макрофібрили – довгі волокна, збудовані в шари у вторинній клітинній стінці.

«З’ясувалося, що ліріодендрони мають проміжну структуру макрофібрил, яка сильно відрізняється від структури хвойних і листяних порід. Ліріодендрони походять від магнолій приблизно 30-50 мільйонів років тому, що збіглося зі швидким зниженням рівня CO2 в атмосфері. Це може пояснити, чому тюльпанові дерева дуже ефективно накопичують вуглець», – пояснив провідний автор дослідження Ян Личаковський з Ягеллонського університету.

Схоже, саме великі макрофібрили в «середній деревині» стали причиною швидкого зростання тюльпанових дерев. Обидва види тюльпанових дерев відомі тим, що вкрай ефективно утримують вуглець, і їхня збільшена структура макрофібрил може бути адаптацією, що допомагає їм легше захоплювати й зберігати великі обсяги CO2, коли доступність вуглецю в атмосфері знижується.

Тюльпанові дерева можуть принести велику користь на плантаціях з уловлювання вуглецю. Деякі країни Східної Азії вже використовують плантації Liriodendron для ефективного утримання вуглецю.

Liriodendron tulipifera росте в Північній Америці, а Liriodendron chinense – у центральному і південному Китаї та В’єтнамі. Ліріодендрон тюльпановий здатний виростати на понад 30 м у висоту.

Більше публікацій за темою