Вчені спростували, що у риб погана пам’ять

Вони запам’ятовують маршрути та своїх «друзів» по акваріуму.

Поширене переконання про те, що у риб погана пам’ять, виявилося неправильним. Дослідження, проведене професором Кулумом Брауном з Університету Маккуорі в Сіднеї, показало, що риби здатні запам’ятовувати маршрути, якими вони плавали рік тому. Про це повідомляє Daily Mail.

Професор Браун зазначив, що золоті рибки та інші види риб здатні запам’ятовувати не тільки маршрути, а й «друзів» по акваріуму.

Для доказу своїх слів, учений провів серію експериментів, у яких рибки вчилися уникати рибальських сіток. Їх поміщали в акваріум із моделлю рибальської сітки, що має єдиний отвір для виходу.

Згодом риби стали все швидше знаходити цей вихід. Після кількох випробувань вони впевнено прямували до нього, демонструючи, що запам’ятали оптимальний маршрут.

Особливо дивним виявилося те, що через 11 місяців після першого експерименту риби змогли одразу ж знайти рятівний отвір, щойно опинилися знову в акваріумі. Це показує, що їхня пам’ять значно краща, ніж заведено вважати.

Професор Браун також вказав на інші дослідження, що підтверджують здатність риб до навчання і запам’ятовування. У 2022 році вчені з Оксфордського університету навчили золотих рибок пропливати певну відстань акваріумом, щоб отримати ласощі. Риби використовували смуги на стінках акваріума як орієнтири, щоб точно відтворити маршрут. Це демонструє, що риби в дикій природі можуть використовувати природні об’єкти для складання «карти» навколишнього середовища.

Крім того, експерт нагадав, що багато риб здатні повертатися на місця свого нересту через багато років. Ці приклади доводять, що пам’ять відіграє ключову роль у поведінці більшості риб. Крім цього, за словами професора, риби можуть впізнавати одна одну і воліють спілкуватися з особинами, яких вони вже зустрічали раніше.

Більше публікацій за темою