Вчені перетворили алюмінієві банки та морську воду на екологічне паливо

Солона вода і кофеїн змушують алюміній виділяти горючий водень.

Американські вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили метод виробництва водневого палива з порожніх алюмінієвих банок, морської води та кофеїну. Дослідження опубліковано в науковому журналі Cell Reports Physical Science.

Команда побудувала невеликий водневий реактор. У нього завантажуються алюмінієві гранули з перероблених місткостей від напоїв. Вторсировину попередньо обробляють сплавом галію та індію, який заважає утворенню захисної оксидної плівки під час контакту металу з солоною водою.

Оскільки реакція йшла повільно через присутні в рідині іони, дослідники додали в розчин трохи кофеїну, оскільки його активний елемент імідазол значно прискорює процес. З його допомогою алюміній за п’ять хвилин віддає стільки ж водню, скільки виробив би за дві години без каталізатора. Як показали експерименти, одна підготовлена гранула алюмінію виділяє 400 мілілітрів водню, а 1 грам гранул – 1,3 літра пального газу.

A sustainable way to generate hydrogen fuel

За словами інженерів, їхня установка може розв’язати проблему зберігання і транспортування водневого пального, оскільки цей газ складний і небезпечний у перевезенні через свої потужні окислювальні властивості та високу летючість. Замість цього фахівці пропонують використовувати стабільний алюміній, виробляючи водень на місці в міру потреби.

За їхніми словами, запас із 20 кілограмів гранул міг би забезпечувати енергією невеликий підводний апарат протягом 30 днів, закачуючи навколишню морську воду в установку.

Надалі дослідники мають намір знайти спосіб витягувати воду з повітря, щоб їхній реактор можна було використовувати для наземної техніки без необхідності возити запас рідини.

Більше публікацій за темою