Вчені хочуть створити мух-мутантів для перероблювання людського сміття

Генетично модифіковані комахи стануть екологічними супергероями.

Чорні львинки (Hermetia illucens) відомі своєю здатністю переробляти різні органічні відходи на цінні продукти, перетворюючи сміття на добрива. Тепер же вчені з Австралії вирішили генетично модифікувати цих мух, щоб ті могли переробляти відходи зі стічних вод і м’ясокомбінатів.

Чорні львинки, як і їхні личинки, не вважаються шкідниками, і поширені здебільшого в тропічних і субтропічних регіонах, переважно в Південній Америці. Дослідники з Університету Маккуорі в Сіднеї розробляють інноваційний підхід до утилізації відходів за допомогою чорної львинки. За їхнім задумом, комахи зможуть виробляти ферменти для харчової промисловості та біопалива. А тільця мух можна висушувати, подрібнювати й застосовувати як харчову добавку для тварин.

Геном мух можна модифікувати таким чином, щоб чорні львинки змогли розкладати навіть токсичні речовини, включно з важкими металами та органічними забруднювачами. За задумом дослідників, личинки модифікованих мух мають поглинати ці відходи й виділяти менш токсичні сполуки.

Використання чорних львинок з відредагованими генами допоможе скоротити викиди парникових газів, очистити ґрунт і воду. З їхньою допомогою можна отримати промислові ферменти для тваринництва, текстильної та фармацевтичної промисловості, а також речовини для біопалива, яке в перспективі замінить викопне паливо, вважають учені.

Роботу опубліковано в журналі Nature Communications Biology.

Більше публікацій за темою