Англійські палеонтологи описали новий вид юрського м’ясоїдного динозавра

Палеонтологи описали новий вид юрського хижого динозавра.

У Великій Британії палеонтологи описали новий вид хижого динозавра, який існував у ранньому юрському періоді. Про це повідомляється у журналі Palaeontologia Electronica.

Новий вид, названий дорнраптором нормані (Dornraptor normani), виявлено на основі скам’янілостей, зібраних ще у 1850-х роках у формації Блю Ліас у Дорсеті, Англія. Дослідження провів палеонтолог з Університету BPP Метью Берон.

Дорнраптор жив близько 200 мільйонів років тому і належить до лінії аверостран (averostran) – великої групи переважно тероподових динозаврів, яка включає цератозаврів (Ceratosauria) і тетанурів (Tetanurae).

Цікаво, що спочатку рештки дорнраптора помилково відносили до травоїдного динозавра сцелідозавра (Scelidosaurus harrisonii). Лише після ретельного аналізу вчені змогли правильно класифікувати та описати цей вид.

Дорнраптор вважається одним із найдавніших відомих динозаврів-тероподів Сполученого Королівства. Старішим за нього є лише пізньотріасовий целофізоїдний теропод пендраїг (Pendraig milnerae).

Це відкриття дозволяє припустити, що в ранній юрі в Англії співіснували тероподи-аверокраїни та птахотазові броньовані динозаври, подібно до того, як це було у Венесуелі у формації Ла-Кінта.

Більше публікацій за темою