Чи небезпечні пошуки інопланетного життя для людства

Науково-фантастичний серіал «Завдання трьох тіл» знову підлив масла у вогонь дебатів про те, чи варто людям намагатися вийти на зв’язок з інопланетянами. За сюжетом, проблеми починаються після того, як один із персонажів відправляє в космос потужний радіосигнал… Але наскільки це реалістично? Портал bigthink.com розібрався в питанні.

Люди відправили в космос понад 25 порівняно слабких сигналів, першим з яких було коротке повідомлення морзянкою 1962 року. Майже всі радіоповідомлення були спрямовані на специфічні зірки на відстані від 17 до 69 світлових років. Винятком було лише послання Аресібо, надіслане 1974 року в напрямку M13 – кульового скупчення зірок, що розташоване приблизно за 24 000 світлових років від Землі.

Крім цього, вчені роблять спроби відправити повідомлення і в інших формах. Найвідомішими прикладами можна назвати пластинки «Піонера» і золоті платівки «Вояджерів», що досягли міжгалактичного простору. На цих носіях записано звуки й зображення, що підкреслюють різноманітність життя і культур на Землі. Вони також містять інформацію про нашу Сонячну систему, людську анатомію та репродукцію.

Схожі проєкти проводять і донині, але далеко не всі експерти думають, що це гарна ідея. Наприклад, Стівен Гокінг був одним із тих, хто публічно заявляв про небезпеку інопланетних комунікацій. Нібито людству не варто привертати до себе увагу, тому що розумне інопланетне життя напевно буде таким же соціальним хижаком, як люди.

Звичайно, в реальності Землі навряд чи загрожує інопланетне вторгнення. Єдина унікальна риса нашої планети – це біологія. Якщо прибульцям потрібні мінерали, то їх простіше добути на астероїді або безлюдному місяці, де за них не доведеться битися. До того ж біосфера Землі може виявитися токсичною для інопланетного життя, тому що у прибульців не буде імунітету до бактерій і вірусів, з якими люди співіснують протягом мільйонів років.

Проте інститут SETI сприймає ризик спроб комунікації з інопланетянами серйозно. У 2015 році організація заявила, що рішення про трансляцію сигналів потрібно ухвалювати на основі всесвітньої згоди. SETI також наполягла на проведенні міжнародних дебатів з цього питання, але вони так і не відбулися.

Інше питання, що, навіть якщо інопланетяни отримають наші повідомлення, не факт, що вони зможуть їх розшифрувати. Навіть самі земляни не зможуть розібратися, що записано на платівках, без знання контексту. Прибульці так тим паче опиняться перед справжньою головоломкою – їм-то нізвідки зрозуміти контекст. Теоретично вони можуть розшифрувати досить прості повідомлення, на кшталт математичних рівнянь, але осмислені розмови про щось людське поки що перебувають у царині наукової фантастики.

Більше публікацій за темою