Астрономи відкрили зірку-рекордсмена, яка втричі старша за Сонце

Астрономи з Китайської академії наук (CAS), використовуючи телескоп Gran Telescopio Canarias, відкрили раніше невідому зірку в тонкому диску Чумацького Шляху. Її вік становить понад 12 мільярдів років.

Дослідження опубліковано на сервері препринтів arXiv, а коротко про нього повідомляє Phys.org. Відкрита зірка віднесена до класу RPE – архаїчних зірок із низьким вмістом металів. Вони існували на ранній стадії Всесвіту, коли космічний простір ще не був насичений металами.

Однак відкрита зірка в цьому відношенні виявилася рекордсменом – для свого класу металів у ній виявилося більше, ніж зазвичай. Також вона містить й інші елементи, загалом їх було виявлено близько 30, зокрема європій, торій або уран.

Подібні зірки в основному населяють галактичне гало і карликові галактики-супутники Чумацького Шляху. Вчені називають їх прекрасними природними лабораторіями для вивчення історії формування нашої галактики.

Зірка отримала позначення LAMOST J020623.21+494127.9 (скорочено – J 0206+4941). Рівень її металічності становить 0,54, ефективна температура – близько 3800 градусів за Цельсієм. Вміст легких елементів у цій зірці виявився порівнянним з іншими зірками з аналогічною металічністю.

Вік точно не визначено, але астрономи припускають, що становить він не менше 12,3 мільярда років. Тобто, ця зірка приблизно втричі старша за наше Сонце. Учені не виключають можливості того, що вона могла з’явитися внаслідок злиття подвійної нейтронної зорі або наднової з колапсом ядра.

Більше публікацій за темою