Вчені знайшли сліди океану на крижаному місяці Урану

Крижаний супутник Урана може мати запаси рідкої води.

Американські вчені з Університету Джона Гопкінса в штаті Мериленд виявили ознаки існування океану рідкої води на супутнику Урана Аріелі. Дослідження опубліковано в науковому виданні The Astrophysical Journal Letters.

За словами фахівців, Аріель вкритий значною кількістю льоду з вуглекислого газу, особливо на його зворотному боці, що завжди повернутий у бік від напрямку орбітального руху місяця. Але яким чином вуглець потрапляє на поверхню небесного тіла достеменно невідомо.

Згідно з новим дослідженням, вуглекислий газ та інші молекули можуть з’являтися з глибин Аріеля, де може знаходитися океан.

Використовуючи космічний телескоп «Джеймс Вебб» для збору хімічних спектрів супутника, дослідницька група виявила, що на Аріелі розташовані одні з найбагатших вуглекислим газом покладів у Сонячній системі. Також там було знайдено оксид вуглецю.

Лабораторні експерименти показали, що радіаційне бомбардування (радіоліз) водяного льоду, змішаного з багатим вуглецем матеріалом, може виробляти як вуглекислий газ, так і оксид вуглецю. Таким чином, радіоліз може забезпечити джерело поповнення і пояснити багатий достаток обох молекул у зворотному боці Аріеля.

Ба більше, нові спектральні спостереження вказують на те, що поверхня Аріеля може також містити карбонатні мінерали – солі, що можуть утворюватися тільки під час взаємодії рідкої води з гірськими породами, додали дослідники.

Більше публікацій за темою