Учені відкрили новий вид хордових віком понад пів мільярда років

Знайдено скам’янілості м’якотілого хордового, що жив 518 млн років тому.

Американські палеонтологи з Гарвардського університету відкрили новий вид м’якотілих хордових, що мешкав на Землі за часів Кембрійського періоду близько 518 млн років тому. Дослідження опубліковано в науковому журналі Royal Society Open Science.

Фахівці знайшли скам’янілості раніше невідомої тварини у формації Друміан-Марджум нагір’я Великий басейн на території штату Юта.

Новому виду дали ім’я Nuucichthys rhynchocephalus. За словами фахівців, істота належала до ранньої стадії еволюції хребетних. Вона жила у воді й мала витягнуте тіло, а також набір характерних ознак.

«У ранніх хребетних з’явилися великі очі та низка м’язових груп, відомих як міотоми», – зазначив науковий співробітник Гарвардського університету Руді Леросі-Обріл.

Вивчення нового виду підтвердило, що, попри їхню загальну схожість з іхтіопланктоном, Nuucichthys rhynchocephalus були позбавлені плавців і мали обмежені здібності до плавання.

Вчені зазначили, що скам’янілості м’якотілих хордових зустрічаються дуже рідко, оскільки ці істоти не мали кісток і часто розкладалися без сліду.

Більше публікацій за темою