Науковці виявили нову форму льоду – «лід 0»

Незвичайна форма льоду розкрила принцип замерзання переохолодженої води.

Японські вчені з Токійського університету знайшли нову форму льоду – так званий «лід 0». Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Сьогодні науці відомо понад 20 різних різновидів льоду, що утворюються за різних комбінацій тиску і температури. Звичайний водяний лід у цій системі позначений як «лід I».

У новому дослідженні команда показала, як структури льоду 0 можуть призвести до замерзання крапель води поблизу поверхні, а не в їхніх ядрах.

Кристалізація льоду, відома як зародкоутворення льоду, зазвичай відбувається гетерогенно, або, іншими словами, на твердій поверхні. Зазвичай очікується, що це відбудеться на поверхні контейнера з водою, де рідина контактує з твердим тілом.

Вчені виявили, що кристалізація льоду може також відбуватися прямо під поверхнею води, де вона зустрічається з повітрям. Тут лід зароджується навколо невеликих попередників із тією самою характерною кільцевою структурою, що й лід 0.

Крихітні попередники льоду 0 утворюються спонтанно, внаслідок ефектів негативного тиску, спричинених поверхневим натягом води. Як тільки починається кристалізація з цих попередників, структури, схожі на лід 0, швидко перебудовуються в добре знайомий лід I.

За словами старшого автора наукової статті Хадзіме Танакі, відкриття зробить значний внесок у кліматичні дослідження і науки про продукти, де параметри кристалізації води відіграють вирішальну роль.

Більше публікацій за темою