Місяць пережив жахливий удар, що підняв магму з центру на поверхню

Подія сталася майже одразу після появи небесного тіла.

Природний супутник Землі майже відразу (за геологічними мірками) після свого «народження» зазнав потужного удару. Його сліди знайшли під час аналізу місячних мінералів – цирконів, зібраних американськими місіями «Аполлон».

Вчені виявили сліди великої магматичної події, яка сталася приблизно через 100 млн років після утворення Місяця. Цей факт вдалося встановити, вивчаючи циркони, мінерали, що формуються під час кристалізації магми.

Дослідники провели датування понад 500 таких каменів, найстарішими виявилися циркони в 4 млрд 330 млн років. За їхніми словами, це свідчить про масштабний магматичний процес, який почався вже після утворення Місяця, повідомляє IFLScience.

Учені вважають, що причиною цієї події могло стати гігантське зіткнення, що утворило басейн Південний полюс – Ейткен. Це найбільший кратер у Сонячній системі. Удар був настільки потужним, що розплавив речовину Місяця.

Подальші дослідження показали, що ця подія тривала близько 4 млн років. Циркони виявили в місцях посадки місій «Аполлон», хоча Південний полюс – Ейткен розташований на іншому боці небесного тіла. Схоже, ударні хвилі й викинута речовина розходилися на значну частину супутника.

Тепер вченим належить підтвердити зв’язок цирконів і гігантського ударного кратера, після цього вдасться точніше встановити дату зіткнення. На думку дослідників, воно могло найсерйозніше вплинути на формування кори та мантії Місяця, і навіть на стан Сонячної системи в той період.

Схожі події могли відбуватися і на Землі, але рух тектонічних плит уже стер їхні сліди на поверхні. Вивчення Місяця допоможе краще зрозуміти те, що відбувалося на нашій планеті в той далекий час. Вчені покладають надії на китайську місію «Чан’е-6» Китаю, яка доставила зразки місячного ґрунту на Землю.

Робота опублікована в ScienceAdvances.

Більше публікацій за темою