Як працює бездротова зарядка для смартфона

Бездротові зарядні пристрої – один з провідних трендів серед сучасної електроніки. За допомогою них ми можемо заряджати найрізноманітніші пристрої без необхідності протягувати кабель, що корисно як вдома, так і в дорозі. Портал makeuseof.com розповів про те, як працює бездротова зарядка і в чому її плюси на тлі звичайної.

Як працює бездротова зарядка

Технологія бездротового заряджання далеко не нова, проте вона лише нещодавно набула широкого поширення в споживчій електроніці. По суті, вона дає змогу заряджати різні пристрої, від смартфонів до розумних годинників, поклавши їх на спеціальну підказку.

Метод працює завдяки мідним котушкам. Зарядна підставка або килимок містять спеціальну передавальну котушку, а пристрій, що заряджається, – приймальну котушку. Поки зарядник під’єднаний до джерела електрики, ці котушки створюють електромагнітне поле, яке і допомагає зарядити батарею.

Чим відрізняється індуктивна і резонансна зарядка

Існує два типи бездротової зарядки: індуктивна і резонансна. Перша вимагає фізичного контакту між зарядником і смартфоном. Саме на ньому і побудовано більшість популярних бездротових зарядок. А друга дає змогу розміщувати зарядник і пристрій, що приймає, на невеликій відстані один від одного – прямий фізичний контакт не обов’язковий. Хоча тут варто відразу пояснити, що відстань обмежена парою сантиметрів: заряджати смартфон з іншого кінця кімнати не вийде.

Переваги та недоліки бездротової зарядки

  • Зручність. При бездротовій зарядці не потрібно возитися з кабелями. Крім цього, деякі зарядки дають змогу заряджати відразу кілька пристроїв одночасно.
  • Міцність. Бездротову зарядку не потрібно постійно підключати й відключати, що підвищує термін служби зарядного порту смартфона або будь-якого іншого пристрою.
  • Повільна швидкість зарядки. Дротові зарядки виграють у бездротових у швидкості навіть в ідеальних умовах.
  • Сумісність. Багато сучасних пристроїв підтримують бездротову зарядку, але не всі. Більш бюджетні та старі моделі змушені користуватися традиційною дротовою зарядкою.

Більше публікацій за темою