У Тихому океані знайшли новий Ель-Ніньйо, що впливає на світову погоду

Вплив явища поширюється на всю Південну півкулю.

Учені виявили нове кліматичне явище в південно-західній частині Тихого океану, недалеко від Нової Зеландії та Австралії. Як повідомляє Phys.org, у цьому невеликому районі Світового океану можуть відбуватися зміни температури, що впливають на всю Південну півкулю.

Новий кліматичний феномен за деякими характеристиками схожий з Ель-Ніньйо. Ель-Ніньйо (з іспанської – «малюк») – кліматичне явище в Тихому океані, через яке вода в тропічній частині океану стає теплішою за звичайну. Ель-Ніньйо відбувається приблизно раз на 2-7 років і триває від 9 місяців до 2 років, і змінює погоду в усьому світі.

На відміну від Ель-Ніньйо, що починається в тропіках, нова кліматична закономірність зароджується в середніх широтах. Кліматологи виявили повторювані коливання температури в симуляції за останні 300 років.

Закономірність працює як глобальна ланцюгова реакція і створює чотири теплі й холодні області в океані, що чергуються, утворюючи повне коло в Південній півкулі. Починається явище недалеко від Нової Зеландії та Австралії. Коли температура океану в цій невеликій області змінюється, це запускає хвильовий ефект в атмосфері. Хвиля поширюється по всій Південній півкулі, і її переносять сильні західні вітри.

У міру руху атмосферна хвиля впливає на температуру океану. Тепло переміщається між океаном і повітрям, це змінює глибину верхнього шару теплої води океану, посилюючи або послаблюючи зміни температури.

«Розуміння цієї нової погодної закономірності може поліпшити прогнозування погоди й клімату, особливо в Південній півкулі. Воно може допомогти пояснити кліматичні зміни, які раніше здавалися загадковими, і поліпшити нашу здатність передбачати екстремальні погодні та кліматичні явища», – зазначають учені.

Більше публікацій за темою