Які небезпеки чекають на космонавтів на Марсі

Людство все ближче до пілотованої місії на Марс, але цей подвиг обіцяє бути вкрай небезпечним. Портал Big Think розповів, з якими ризиками зіткнуться перші мешканці майбутньої марсіанської бази.

Нестача їжі

NASA планує завозити більшу частину провіанту для марсіанських місій. Або запаси їжі полетять разом із космонавтами, або прибудуть на базу до них. Однак агентство також сподівається доповнити резерв напівфабрикатів свіжою їжею – це допоможе знизити витрати на логістику та урізноманітнити дієту персоналу.

Проблема в тому, що на Марсі немає нічого їстівного. Найочевидніше рішення – це вирощування овочів, тим паче що на планеті знайдеться вода і вуглекислий газ. Але оточення не можна назвати ідеальним для садівництва. На Марсі не вистачає сонячного світла, та й ґрунт зовсім не схожий на земний. NASA не вважає, що завдання зовсім неможливе, але воно безумовно буде не найпростішим.

Низька гравітація

Гравітація на Марсі становить лише третину від сили тяжіння на Землі, і тривале перебування в мікрогравітації може спричинити проблеми зі здоров’ям. Від значної втрати міцності кісток до атрофії м’язів і погіршення зору. І це за умови, що насправді ніхто не знає, якою буде реальна шкода для здоров’я через два або три роки на марсіанській базі.

NASA активно шукає способи протистояти цим наслідкам. Найімовірніше, найважливішим запобіжним заходом стануть фізичні вправи: екіпаж на борту МКС щодня витрачає на зарядку дві години на день, щоб уповільнити атрофію м’язів. Але навіть у цьому разі вони все одно відчутно слабшають, тож, можливо, космонавтам знадобиться щось серйозніше за бігову доріжку.

Космічна радіація

Магнітосфера Землі надійно захищає людей від сонячної та космічної радіації, а також запобігає ерозії атмосфери. Марс же не може запропонувати жодного захисту – а це означає, що людина на марсіанській базі схильна до підвищеного ризику виникнення раку та інших недуг.

Небезпека радіації добре відома фахівцям: вона вже давно вважається одним із найважливіших ризиків. На МКС космонавти отримують у 100 разів більше радіації, ніж на Землі – через це багато космічних агентств обмежують максимальний термін таких «відряджень». Але марсіанській базі все одно знадобиться надійний захист від радіації, не кажучи вже про особисті засоби безпеки для співробітників: від спеціальних жилетів до особливого сонцезахисного крему.

Відсутність рідкої води

Людям на Марсі вода знадобиться для готування їжі, вирощування овочів, особистої гігієни та заправки ракет перед зворотною подорожжю. Проблема в тому, що на планеті немає рідкої води. Захопити її з собою теж не вийде – вона занадто важка і нестислива.

Є й хороші новини. Насправді на запорошеному і сухому Марсі досить багато води, просто вона міститься у формі льоду і залягає переважно під землею на полюсах. Нюанс у тому, що температури на полюсах Марса занадто холодні для людей. Тому NASA займається створенням карти підземних покладів льоду, щоб вибрати найбільш вигідну точку для будівництва бази.

Мертва атмосфера

Марс має дуже тонку атмосферу, яка на 96% складається з вуглекислого газу; частка кисню становить лише 0,16%. Атмосфера Землі в 100 разів товща, і відсоток кисню в ній набагато вищий – 20%. На Марсі фізично неможливо дихати, через що космонавтам доведеться брати запаси кисню з собою і переробляти його приблизно так само, як на МКС. Однак вартість логістики буде величезною.

Водночас це розв’язувана проблема. Вуглекислий газ складається з однієї молекули вуглецю і двох молекул кисню, тож на Марсі є кисень. Треба лише збагнути, як його можна вилучити з вуглекислого газу. NASA розробила для цього завдання MOXIE – апарат розміром з тостер, який розщеплює газ за допомогою електрики. Він успішно пройшов випробування на Марсі 2021 року, але тепер його потрібно масштабувати для роботи у форматі цілої бази.

Більше публікацій за темою