Вчені оголосили про прорив у біодруку органів для пересадки

Створено будівельні блоки для 3D-друку людських біоімплантів.

Американські вчені з Університету штату Вірджинія розробили матеріали, які можуть стати основою для виробництва біоімплантів для пересадки за допомогою 3D-принтера. Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Communications.

Команда створила метод біодруку під назвою цифрова збірка сферичних частинок (DASP). Він полягає в розміщенні фрагментів біоматеріалу в підтримувальній матриці для створення тривимірних структур, що забезпечують середовище для росту клітин. Ці структури назвали «вокселями».

Частинки являють собою полімерні гідрогелі, що імітують тканини людини шляхом зміни розташування і хімічних зв’язків окремих молекул мономерів, які з’єднуються в ланцюги, утворюючи мережі. Усередині частинок знаходяться живі людські клітини.

«Наші нові гідрогелеві частинки являють собою перший функціональний воксель, який ми коли-небудь робили. Завдяки точному контролю механічних властивостей цей воксель може слугувати одним з основних будівельних блоків для наших майбутніх друкованих конструкцій», – зазначив співавтор дослідження, аспірант Цзіньчан Чжу.

За словами авторів розробки, їхнє гідрогелеве біочорнило менш токсичне і більш біосумісне з клітинами порівняно з аналогами. Вчені вважають, що матеріал може стати проривом і основою для вокселізованого біодруку органів для імплантації.

Більше публікацій за темою