Що буде з місією VIPER з дослідження місячного льоду після скасування проєкту

Наукова спільнота шокована рішенням НАСА.

Кілька днів тому НАСА оголосило про скасування місії місяцехода VIPER, на яку вже витратили 450 млн доларів. Це стало ударом по науці та кроком назад у вивченні природного супутника Землі, вважають вчені.

Прихильники місії стверджують, що її скасування може негативно вплинути на лідерство Сполучених Штатів у космічних дослідженнях.

«Це темний день для місячних досліджень, і, можливо, для програми «Артеміда» (американська програма дослідження Місяця – прим.ред.)», – заявив Space.com, провідний дослідник Місяця з Університету Нотр-Дам в Індіані Клайв Ніл.

Будівництво VIPER повністю завершено, цей апарат готовий до часткових випробувань, він мав стати ключовим інструментом у пошуку водяного льоду в полярних регіонах Місяця. «НАСА відмовляється від ровера з високим потенціалом і поступається лідерством у галузі вивчення ресурсів», – додав Ніл.

Вчені також побоюються за долю команди вчених та інженерів, які присвятили роки роботі над проєктом.

«VIPER – це люди, інженери та науковці, які працюють над випробуваннями та польотами готового ровера, це повинно викликати велику заклопотаність у зв’язку з невизначеною ситуацією. Будь ласка, пам’ятайте про команду VIPER», – таке відкрите звернення до конгресу США підписали понад 140 науковців.

Попри скасування VIPER, НАСА стверджує, що не відвернулася від майбутніх досліджень місячного водяного льоду. Агентство планує використовувати інші місії, включно з японським LUPEX і китайським «Чан’є-7», а також власну пілотовану місію Artemis 3 для досягнення цієї мети.

Команда, яка працювала над VIPER, вважає, що ці місії не зможуть замінити унікальні можливості ровера.

«Не існує іншої роботизованої місії США на Місяць у найближчі три роки, яка мала б необхідні можливості. Потрібні мобільність і можливість вивчення того, що приховано під поверхнею, а не тільки самої поверхні», – підсумував старший науковий співробітник Інституту планетарних наук, що спеціалізується на вивченні водяного льоду в полярних регіонах Місяця, Норберт Шьоргхофер.

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) зовні за габаритами схожий на гольф-кар, вага цього місяцеходу – близько 450 кг. Він оснащений чотирма колесами й батареєю з піковою потужністю 450 Вт, яка може заряджатися від сонячних панелей.

Запуск місії VIPER планувався ще на кінець 2023 року, але НАСА скасувало програму, щоб заощадити 84 млн доларів. Космічний апарат Griffin мав доставити на Місяць місяцехід, проте запуск обернувся невдачею, і посадковий модуль згорів в атмосфері Землі.

Більше публікацій за темою