Корейські вчені створили супердешевий прозорий OLED-дисплей

Технологія прозорих OLED-дисплеїв сильно просунулася з часів перших прототипів понад десять років тому. Однак вартість таких екранів, як і раніше, залишається високою. Корейські дослідники розробили 100-дюймовий NTS-дисплей, придатний для масового виробництва, водночас його ціна вдесятеро нижча від аналогів, повідомляє New Atlas.

Дисплей розробили вчені з Центру досліджень нанолітографії та виробництва Корейського інституту машинобудування і матеріалів. Технологія під назвою Nano Transparent Screen (нанопрозорий екран) полягає в рівномірному розподілі наночастинок діоксиду титану діаметром лише 100 нанометрів по всій плівці, товщина якої порівнянна з товщиною людської волосини.

Проєктор високої роздільної здатності проєктує на плівці широкоформатні зображення з кутом огляду 170 градусів, видимі по обидва боки екрана. Для поліпшення чіткості зображення в дуже яскравих приміщеннях може бути додана полімерна плівка з рідкими кристалами. Ця плівка регулює непрозорість заднього плану.

Технологія працює як у холоді, так і в теплі, а також витримує екстремальні погодні умови. Вона може використовуватися для вітрин магазинів, «розумних вікон», реклами як усередині, так і зовні приміщень. Команда розробників уже продемонструвала застосування NTS-панелей у торговому центрі в Гунджу. Ймовірно, вони також можуть використовуватися в телевізорах, хоча про таку опцію розробники поки що не згадували.

Команда розробників зазначає, що вартість звичайного 100-дюймового прозорого OLED-екрана може перевищувати $72 000, тоді як менш дорога технологія прозорих LED-дисплеїв поки що не набула широкого розповсюдження через низьку роздільну здатність.

Розробники заявляють, що NTS-дисплеї масового виробництва будуть коштувати в 10 разів менше прозорих OLED-екранів. Відносно легкі прозорі екрани діагоналлю понад 100 дюймів теж можливі, поряд із гнучкими плівками для нестандартних установок.

Більше публікацій за темою