Геологи виявили «темний кисень» на океанському дні

Металеві мінерали виробляють кисень на глибині чотири кілометри.

Міжнародна група дослідників із Шотландії, США та інших країн виявила, що металеві мінерали на дні океану здатні виробляти кисень. Відкриття кинуло виклик уявленням про те, що гідросферу Землі насичують киснем тільки фотосинтетичні організми (водорості та фітопланктон). Дослідження опубліковано в науковому журналі Nature Geoscience.

Газ, що виділяється глибинними породами, назвали «темним киснем», оскільки він з’являється без участі сонячного світла на глибині близько чотирьох кілометрів.

За словами фахівців, кисень виробляють поліметалеві конкреції – природні мінеральні відкладення на морському дні. Вони містять кобальт, нікель, мідь, літій, марганець та інші цінні елементи.

Учені випадково зробили відкриття під час вивчення морського дна в зоні Кларіон-Кліппертон – гірського підводного хребта на північному сході Тихого океану. Коли датчики зафіксували появу кисню, команда спочатку припустила, що обладнання дало збій. Однак вміст газу підтвердився під час наступних перевірок.

Під час подальшого дослідження з’ясувалося, що кисень утворюється внаслідок електрохімічної реакції, яка відбувається під час контакту іржі з солоною водою. Для розщеплення морської води достатньо напруги в 1,5 вольта. Окремі конкреції можуть досягати напруги до 0,95 вольта. Об’єднуючись у кластери, вони продукують досить потужний струм для розкладання навколишньої рідини на кисень і водень.

Учені зазначили, що відкритий природний механізм може бути критично важливим для насичення киснем глибин океану.

Більше публікацій за темою