Науковці створили дрон з навігаційною системою мурах

Дослідники з Нідерландів розробили інноваційний метод навігації для дронів, який аналогічний способу орієнтації комах.

Команда Делфтського технічного університету навчила безпілотник знаходити зворотний шлях до оператора, запам’ятовуючи свій шлях як мурахи. Складність розробки полягала в тому, що дрон важить лише 56 грамів і не може зберігати великий обсяг інформації.

Науковці роз’яснили принцип роботи: безпілотник оснащений камерою, яка відстежує, як швидко предмети пролітають у полі зору і в який бік проноситься земля під безпілотником. На зворотному шляху дрон порівнює зроблені фотографії із зображенням з камери й таким чином згадує, чи пролітав він уже в цьому місці.

Використовуючи цей спосіб навігації, дрон зміг самостійно повернутися на базу звивистою смугою перешкод завдовжки 100 метрів, причому для цього знадобилося лише 1,16 кілобайта пам’яті. Таким чином, це найлегший дрон, який коли-небудь виконував навігацію на основі одометрії.

Тобто, вчені протестували цей метод на невеликому дроні, який успішно виконав 100 кроків, залучивши всього 20 символьних команд на крок. Цей підхід може зробити революцію в розробці невеликих роботів, значно поліпшивши їхню маневровість і наблизивши їх за продуктивністю до комах.

Visual Route-following for Tiny Autonomous Robots - Science Robotics

Більше публікацій за темою