NASA витратило $450 млн на проєкт місяцехода VIPER і закрило його

NASA скасувало відряджання на Місяць майже готового апарату VIPER для пошуку льоду.

NASA ухвалило рішення скасувати програму місяцехода VIPER, посилаючись на збільшення витрат. Запуск апарату планувався на 2025 рік. Тепер VIPER, у який уже вклали $450 млн, може бути розібраний на запчастини або проданий. Про це повідомляє портал Space.

VIPER – це місяцехід, розроблений Дослідницьким центром Еймса з метою пошуку корисних копалин і водяного льоду на Південному полюсі Місяця. Спочатку запуск апарату було заплановано на листопад 2024 року.

Однак 17 липня агентство заявило, що проєкт згортається через труднощі з фінансуванням. Це рішення заощадить агентству близько $84 млн, які б знадобилися на подальшу розробку апарата. На цей час NASA вже витратило на програму близько $450 млн.

У керівництві агентства зазначили, що місія VIPER була успішною, а її скасування пов’язане виключно з бюджетними обмеженнями. Агентство високо оцінювало роботу команди VIPER, але «поточні фінансові умови в країні вимагають скорочення витрат».

На момент скасування апарат був повністю зібраний і проходив випробування. Повідомляється, що NASA розглядає можливість демонтажу і повторного використання компонентів VIPER для майбутніх місій на Місяць. Однак спочатку агентство звернеться до американських і міжнародних партнерів, щоб дізнатися, чи зацікавлені вони у використанні місяцехода в поточному вигляді.

Видання Space зазначає, що скорочення бюджету на 2025 фінансовий рік змусило NASA ухвалювати складні рішення щодо багатьох амбітних наукових програм. Бюджет агентства на 2025 рік скоротили на $1 млрд. Це змусило керівництво робити важкий вибір, який може мати серйозні наслідки для наукових і астрономічних місій, включно з рентгенівським телескопом «Чандра» і програмою повернення зразків із Марса.

Більше публікацій за темою