Вчені змогли продовжити життя мишей на 25% і уповільнити старіння

Вчені лабораторії британської Ради медичних досліджень (MRC) та Імперського коледжу Лондона встановили, що блокування вироблення конкретного білка в організмі миші зміцнює імунітет тварини та продовжує її життя на 25%. Дослідження опубліковано в журналі Nature.

Йдеться про інтерлейкін-11 (IL-11), білок, який виробляється в організмі як мишей, так і людей. Приблизно з 55 років у людини вироблення IL-11 посилюється, рівень білка в тканинах і структурах органів підвищується. Це веде до накопичення жиру в черевній порожнині та печінці, до ослаблення м’язів, порушення обміну речовини, загалом до ослаблення здоров’я, а всі ці фактори є ознаками старіння організму.

Під час дослідження вчені вводили мишам антитіла, що блокують вироблення IL-11. Щотижневі ін’єкції вводили тваринам, починаючи з 75 тижнів їхнього життя, що приблизно відповідає 55 рокам людського життя. У результаті такі миші доживали до 155 тижнів, тоді як звичайні миші живуть приблизно 120 тижнів. При цьому у самців тривалість життя збільшувалася на 22,4%, у самок – на 25%.

Відмінність мишей із заблокованим білком від інших мишей очевидна: перші не мають зайвої ваги, активніші, мають гладеньку шерсть без сивини та лисин, краще чують і бачать. Тварини із заблокованим IL-11 практично не вмирали від раку, у них рідко траплялися хвороби, спричинені фіброзами, хронічними запаленнями тканин, погіршенням обміну речовин. Побічних явищ у мишей вчені не виявили.

Автори дослідження вважають, що ця методика може чинити аналогічний вплив і на людський організм. Наразі тривають експериментальні випробування блокування IL-11 у людей, проте вони не пов’язані з вивченням процесів старіння. У них вивчають можливість лікування фіброзу легенів та інших захворювань, пов’язаних із похилим віком.

Більше публікацій за темою