Астрономи запропонували новий спосіб класифікації планет

Учені-планетологи Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі запропонували нове визначення планети, щоб замінити застаріле визначення, ухвалене Міжнародним астрономічним союзом (МАС) у 2006 році. Про це повідомляється в статті, опублікованій у журналі Planetary Science Journal.

Нове визначення планети охоплює небесні тіла, що обертаються навколо зірок за межами Сонячної системи. Згідно з пропозицією, планетою вважатимуть небесне тіло, що обертається навколо однієї або кількох зірок, коричневих карликів або зоряних залишків і має масу понад 10 у 23-му ступені кілограмів, але менше ніж 13 мас Юпітера.

Дослідники використовували математичний алгоритм для аналізу властивостей об’єктів у Сонячній системі. Було виявлено властивості, спільні для планет, що дало змогу визначити критерії, за якими об’єкт можна віднести до планети. Однією з ключових властивостей є динамічне домінування, за якого об’єкт має достатню гравітацію, щоб розчистити собі шлях, накопичуючи або виштовхуючи дрібніші об’єкти поблизу.

Нове визначення планети усуває вимогу про сферичну форму, оскільки далекі планети рідко можна спостерігати досить докладно, щоб з упевненістю визначити їхню форму. Замість цього акцент зроблено на масі як на найбільш легко вимірюваній величині. Згідно з аналізом, небесні тіла, що перевищують 10 у 21-му ступені кілограмів, як правило, круглі.

Офіційна зміна визначення планети Міжнародним астрономічним союзом може зайняти кілька років, але запропоновані зміни вже зараз стимулюють наукові дискусії.

Більше публікацій за темою