Учені з’ясували, чому збільшилася тривалість дня

Вчені виявили, що глобальні кліматичні зміни спричинили незначне, але помітне збільшення тривалості дня на Землі. Про це повідомляє ABC News з посиланням на дослідження, опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Згідно з результатами дослідження, прискорене танення льодовиків та крижаних щитів за останні десятиліття призвело до підвищення рівня Світового океану та перерозподілу водних мас від полюсів до екватора. Цей процес вплинув на форму планети, збільшивши її сплюснутість.

«Переміщення мас від полюсів до екватора значно збільшило сплюснутість Землі та тривалість дня (LOD) з 1900 року», – зазначають автори дослідження.

Вчені підрахували, що в середньому тривалість дня збільшилася приблизно на одну мілісекунду за сто років. Наразі доба на Землі триває близько 86,4 тисячі секунд.

Варто зазначити, що це дослідження доповнює інші спостереження за наслідками зміни клімату. Зокрема, раніше науковці з Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії США виявили, що Арктика нагрівається втричі швидше за середні показники по планеті.

Ці результати підкреслюють комплексний вплив кліматичних змін на різні аспекти функціонування нашої планети, включаючи навіть такі фундаментальні параметри, як тривалість доби. Дослідження ще раз наголошує на важливості вивчення та пом’якшення наслідків глобального потепління.

Більше публікацій за темою