На Місяці знайшли комплекс печер, придатних для побудови бази

Інструмент Mini-RF на борту зонда LRO отримав радарні знімки цього регіону супутника Землі.

Італійські та американські астрономи виявили на радарних знімках місячного Моря Спокою свідчення існування досить великого комплексу печер завдовжки в кілька десятків метрів. Ці печери можна буде використовувати для побудови майбутніх місячних баз, повідомила пресслужба італійського Трентського університету.

«Ми півстоліття припускали, що подібні печерні комплекси можуть існувати на Місяці, проте тільки зараз нам уперше вдалося довести, що вони насправді присутні на території Моря Спокою. Це відкриття стало можливим завдяки тому, що наш інструмент Mini-RF на борту зонда LRO отримав радарні знімки цього регіону Місяця, зокрема й тих областей, де розташований вхід у ці печери», – пояснив професор Трентського університету Лоренцо Бруццоне, чиї слова наводить пресслужба вишу.

Як пояснюють учені, за останні десятиліття вчені виявили на знімках поверхні Місяця десятки темних плям, які потенційно можуть бути входами у великі печери, що виникли внаслідок руху гарячих потоків лави в перші епохи існування Місяця. Переконливих свідчень на користь цього не існувало, що породжувало масу дискусій про природу цих структур.

Нещодавно італійські та американські вчені розробили алгоритм, який дає змогу реконструювати форму об’єктів на поверхні Місяця за радарними знімками, отриманими за допомогою інструменту Mini-RF на борту зонда LRO або інших міжпланетних станцій. Використовуючи цей підхід, вчені повторно вивчили дані, які були зібрані Mini-RF ще 2010 року під час вивчення властивостей Моря Спокою, на чиїй території в липні 1969 року здійснив посадку екіпаж «Аполлона-11».

Проведені дослідниками розрахунки показали, що стінки одного з так званих ямних кратерів, дуже глибоких виїмок на поверхні Місяця, містять у собі досить довгий і широкий прохід, чия довжина становить близько 25-77 м. Це свідчить про те, що в цій частині Моря Спокою дійсно присутній печерний комплекс, який, імовірно, є набором із лавових трубок.

Це відкриття, як зазначають астрономи, є особливо цінним із практичного погляду, оскільки подібні печерні комплекси є ідеальним місцем для побудови місячних баз. Це пов’язано з тим, що всередині подібних лавових трубок спостерігаються значно стабільніші температури, ніж на поверхні Місяця, і водночас вони приховані від дії космічних променів і ударів мікрометеоритів під багатометровим шаром порід, підсумували дослідники.

Більше публікацій за темою