Вчені з’ясували, коли на Землі мешкав спільний предок усього живого

Відкриття показує, що життя з’явилося напрочуд рано.

Нове дослідження вчених з Бристольського університету проливає світло на походження життя на Землі. Використовуючи інноваційний геномний метод, дослідники визначили, що останній універсальний спільний предок (last universal common ancestor, LUCA) усіх живих організмів існував приблизно 4,2 мільярда років тому.

Як повідомляє джерело, традиційні палеонтологічні методи виявилися неефективними для вивчення цього питання через відсутність викопних решток такого давнього періоду. Натомість вчені застосували аналіз геномів сучасних живих істот, оцінюючи швидкість та кількість мутацій.

Результати дослідження показують, що:

  1. LUCA був одноклітинним організмом, схожим на сучасних прокаріотів.
  2. Цей організм не мав ядра, але вже мав зачатки імунної системи.
  3. LUCA брав участь у «гонитві озброєнь» з вірусами.
  4. Його метаболізм не використовував кисень.

Важливо відзначити, що поява життя на Землі відбулася надзвичайно швидко – фактично в перші сотні мільйонів років існування планети. Це відкриття має значні наслідки для пошуку позаземних форм життя та оцінки ймовірності його виникнення на інших планетах.

Дослідження також підтверджує, що умови на Землі стали достатньо стабільними для підтримки життя вже 4,3 мільярда років тому, що значно раніше, ніж вважалося донедавна. Це змушує переосмислити наше розуміння ранньої історії Землі та еволюції життя на ній.

Більше публікацій за темою