Вчені створили «синтетичний Всесвіт» за допомогою суперкомп’ютерів

NASA: розроблено віртуальну модель космосу з 4 млн зображень.

Вчені Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) створили «синтетичний Всесвіт» – віртуальну модель космічного простору під назвою OpenUniverse. Вона призначена для вивчення темної матерії та досліджень з використанням супертелескопів наступного покоління. Про це повідомляють на офіційному сайті американського космічного агентства.

Фахівці використовували суперкомп’ютер Theta з Аргонської національної лабораторії в штаті Іллінойс. Цифрова копія спостережуваного космосу складається з майже 4 млн зображень. Вона показує Всесвіт таким, яким його побачить телескоп «Ненсі Грейс Роман», що будується, чий запуск заплановано на 2027 рік.

За словами команди, Theta впорався з моделюванням OpenUniverse за дев’ять днів. Для виконання такої роботи на стандартному споживчому ноутбуці знадобилося б близько 300 років.

Телескоп «Ненсі Грейс Роман» використовуватимуть для пошуку темної матерії – загадкової субстанції, яка, за розрахунками вчених, становить до 70% всієї маси космосу.

Симуляція OpenUniverse може допомогти вченим краще зрозуміти сигнатури (набори характеристик) темної енергії, які вони побачать, коли «Ненсі Грейс Роман» і наземна обсерваторія «Рубін» у Чилі почнуть надавати зображення. Початок роботи «Рубін» заплановано на 2025 рік.

Астрономи можуть зробити висновок про наявність темної матерії тільки на основі її взаємодії з гравітацією, яка, своєю чергою, впливає на повсякденну матерію і проходження світла.

Телескопи «Ненсі Грейс Роман» і «Рубін» названі на честь першого наукового керівника NASA Ненсі Роман і американської жінки-астронома Віри Рубін, яка першою встановила наявність темної матерії в галактиках.

Більше публікацій за темою