Які кішки найрозумніші. 5 порід, які здивують кмітливістю

До списку потрапили корніш-рекси, абіссинська кішка та інші

Виміряти інтелект будь-якої тварини – завдання досить складне. Як пояснила Саманта Вотсон, науковий співробітник британського Королівського товариства із запобігання жорстокому поводженню з тваринами, у бесіді з Daily Mail, види еволюціонували, щоб адаптуватися до певних умов. Навички, придатні для представників одного виду, можуть бути марними для особин іншого.

«Деякі дані свідчать, що певні породи кішок є більш активними та доброзичливими щодо людей. Але кожна кішка унікальна. Тож і всередині цих порід тварини різняться. Особистість будь-якої кішки формується генетикою і життєвими обставинами», – додала експерт.

Проте все одно існують рейтинги «найрозумніших котячих порід». Ось який список опублікували в Daily Mail.


Абіссинська кішка

Абіссинська кішка

Таким улюбленцям потрібне інтелектуальне навантаження. Іграшки та головоломки для тварин – ось що може зайняти їх на деякий час.

Вони доброзичливі до собак і дітей. Однак абіссіни не належать до тих кішок, які цілі дні проводять на колінах у господаря. Це незалежні створіння. І все ж представники породи почуваються краще, якщо є ще одна абіссинська кішка. Разом їм веселіше, коли господаря немає вдома.

Згідно з науковою статтею 2021 року, опублікованою MDPI, абіссинська кішка – найменш полохлива серед 26 вивчених порід. Дослідження проводили вчені з Університету Гельсінкі та дослідницького центру Folkhalsan. Серед них – професор у галузі ветеринарних наук Ганнес Лохі.


Бенгальська кішка

Бенгальська кішка

Найактивнішими фінські вчені назвали представників цієї породи.

У бенгальських кішок хороша пам’ять. Вони здатні вивчити новий трюк і розібратися, як відкрити дверцята шафи, пише видання. Деякі гуляють на повідцеві та виконують таку команду, як «дай п’ять», знають, де заховані ласощі.

Як і абіссінам, їм потрібне інтелектуальне навантаження. Коли бенгальським кішкам нудно, вони можуть перетворитися на «руйнівників», стати надмірно «балакучими» або навіть страждати від депресії.

Блогер під ніком @ben.the.vet, пише Daily Mail, нагадав у своєму ролику в TikTok, що бенгальські кішки – гібрид далекосхідного кота (Prionailurus bengalensis, іноді теж називають бенгальською кішкою або карликовою кішкою) і домашньої кішки. Тож представники породи можуть бути досить дикими, якщо говорити про їхню поведінку та темперамент. Не кожен дім їм підійде.


Бурманська кішка (Бурма)

Бурманська кішка (Бурма)

Енергійні, цікаві та люблять погратися. На відміну від бенгалів і абіссінів, потребують спілкування з людиною і вимагають її уваги до себе. Можуть згорнутися клубком на колінах, спати поруч із господарем.

Їхня поведінка іноді нагадує собачу. Вони через силу переносять самотність і відчувають стрес, якщо довго залишаються самі вдома.

Представники породи «балакучі». Ймовірно, дається взнаки сіамське коріння – сіамські кішки теж відрізняються високим інтелектом і люблять «поговорити».


Корніш-рекс

Корніш-рекс

Видертися куди-небудь, пострибати та побігати – спортивним корнішам потрібно багато місця.

За характером вони схожі на бурманську кішку. Їх теж можна привчити до повідця. Корніші такі ж енергійні, як бордер-коллі – порода, яка потребує фізичного та інтелектуального навантаження.

Поки господар зайнятий і не може з ними погратися, увагу корнішів можуть відвернути інтерактивні іграшки, котячі головоломки та лабіринти.


Шотландська висловуха кішка

Шотландська висловуха кішка

Такі пухнасті «інтелектуали» теж потребують розумового навантаження і спілкування з людиною. Але вони не особливо енергійні та схильні до зайвої ваги.

Попри розум і ефектну зовнішність, породу слід заборонити, вважає благодійна організація Cats Protection.

Зовнішній вигляд шотландської висловухої кішки, що запам’ятовується, пов’язаний з генетичними проблемами, які позначаються на здоров’ї вихованців. Хрящі у вушках у них слабкі через остеохондродисплазію. Це спадкове захворювання зачіпає й інші хрящі. Шотландські висловухі кішки в більш ранньому віці, ніж інші кішки, хворіють на артрит.


Також у топ Daily Mail потрапили сінгапурська, сіамська, ангорська кішки та японський бобтейл.

Більше публікацій за темою