Науковці відкрили новий мікроконтинент між Канадою та Гренландією

Він ще не зовсім відокремився від «батьківських» плит.

Між Канадою та Гренландією, у протоці Девіса, повільно зростає новий мікроконтинент, його формування розпочалося «всього» 118 млн років тому, поки ще він не повністю відокремився від інших фрагментів земної кори.

Континенти на планеті Земля рухаються через тектоніку плит: процесу, коли океанічна і континентальна земна рухається через конвекційні процеси на м’якшій і пластичнішій мантії. Багато землетрусів і вивержень вулканів є прямими наслідками таких змін.

Одна з меж континентальних плит проходить між Канадою і Гренландією, вона утворила протоку Девіса, що з’єднує море Баффіна і Лабрадорське море. У цьому місці почало формуватися незвичайне явище – фрагмент континентальної кори в океані, товстіший за звичайну. Виходить, що це не повністю відокремлений мікроконтинент біля західних берегів Гренландії, «протоконтинент протоки Девіса», який перебуває під водою, вважають автори дослідження, опублікованого в Gondwana Research.

Розширення морського дна в Лабрадорському морі й в морі Баффіна почалося близько 61 млн років тому. Період 49-58 млн років тому став ключовим для формування цього протомікроконтиненту. Близько 33 млн років тому розширення океану призупинилося через зіткнення Гренландії з островом Елсмір у Канаді. Тоді ж Гренландія приєдналася до Північноамериканської плити.

Товщина протоконтиненту становить близько 19-24 кілометрів, його оточують дві вузькі (15-17 кілометрів завтовшки) смужки континентальної кори, що відокремлюють його від Гренландії та Баффінової землі.

Більше публікацій за темою