Вчені дізналися про здатність ворон виготовляти предмети за пам’яттю

При цьому птахи враховують розмір і колір «виробу».

Сірі ворони (Corvus cornix) здатні створювати предмети відповідно до їхнього уявлення про колір і розмір. Про це свідчить дослідження, проведене групою вчених. Його результати опубліковані в журналі Animal Cognition.

Вченим вже було відомо, що новокаледонські ворони (Corvus moneduloides) у природному середовищі часто створюють і використовують різні знаряддя, такі як палички та гачки. Схожі здібності було виявлено й у какаду Гоффіна (Cacatua goffiniana).

Метою дослідження вчених було з’ясувати, чи здатні сірі ворони створювати предмети на основі раніше отриманих стимулів. Відомо, що в дикій природі Corvus cornix знарядь не створюють.

Ворони пройшли навчання: спочатку вчені навчили їх класти шматочки паперу в щілину, за що птахи отримували нагороду – личинку борошняного хрущака. Потім їм надали аркуші паперу, і всі три ворони самостійно почали відривати шматки потрібного розміру і класти їх у щілину.

Далі птахів навчили вибирати сині шматочки із запропонованих синіх і жовтих. У тестах ворони відривали шматки тільки від синього аркуша, що підтвердило їхню здатність розрізняти кольори. У наступних випробуваннях ворони також успішно вибирали й відривали шматки паперу потрібного розміру, підтверджуючи, що вони можуть оперувати уявними уявленнями під час створення об’єктів.

«Таким чином, не тільки новокаледонські ворони та какаду Гоффіна, а й сірі ворони здатні враховувати під час виготовлення предметів деякі характеристики стимулів, що раніше підкріплювалися», – підсумувала керівник дослідження Анна Смірнова.

Це дослідження відкриває нові горизонти у вивченні когнітивних здібностей тварин і може бути використане для дослідження розвитку інтелекту в інших видів тварин і навіть у дітей дошкільного віку.

Раніше стало відомо, що ворони вміють запам’ятовувати обличчя людей і навіть мстити під час зустрічі, якщо вважають людину своїм кривдником або кривдником родичів. Якщо людина заподіє зло одному птаху, під час наступної зустрічі на нього може напасти вся зграя.

Більше публікацій за темою