Чому чоловіки живуть менше за жінок – вчені назвали причини

Природа чи виховання і гендерні стереотипи винні в тому, що чоловіки помирають раніше?

Хоча сам біологічний факт народження на світ чоловіком збільшує загальні ризики для здоров’я, поведінкові вибори також дуже важливі, повідомляє MedicalXpress.

У середньому чоловіки різного віку більше, ніж жінки, схильні до поведінки, яка збільшує ризик захворювань, травм і смерті. Вони також, як правило, ведуть менш здоровий спосіб життя. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США, половині смертей чоловіків можна було б запобігти, якби останні змінили особисті звички щодо здоров’я.

Чоловіки мають гірші звички в їжі: вони споживають більше м’яса, жиру і солі, менше клітковини й менше фруктів та овочів, ніж жінки.

Чоловіки на 33% рідше, ніж жінки, відвідують лікаря і вдвічі рідше отримують планову профілактичну допомогу або лікування на ранній стадії захворювання. Чоловіки пізніше звертаються до системи охорони здоров’я при появі медичної проблеми. Опитування Американської академії сімейних лікарів показало, що цілих 30% чоловіків чекатимуть «якомога довше», перш ніж звернутися по медичну допомогу у зв’язку із захворюванням, що розвивається.

Недавнє дослідження клініки Клівленда показало, що 72% чоловіків вважали за краще б зайнятися домашніми справами, наприклад, прибиранням ванної або стрижкою газону, ніж піти до лікаря. Навіть серед чоловіків, які ставляться до свого здоров’я більш серйозно, 20% чоловіків визнають, що не були повністю чесні зі своїм лікарем.

Чоловіки частіше курять. У всьому світі курять 37% чоловіків і 7,8% жінок. Чоловіки приблизно вдвічі частіше за жінок зловживають спиртним (31% проти 15%) і вживають наркотики (11,5% проти 6,4%). Вживання наркотиків збільшує ризик автомобільних аварій і зараження ВІЛ або СНІДом і гепатитом. Чоловіки здійснюють більше безрозсудних і незаконних поїздок, і частіше сідають за кермо п’яними. Вони також частіше піддаються арешту за злочинну діяльність.

У чоловіків частіше набагато менше соціальних зв’язків. За останні 30 років у США кількість чоловіків, які мають принаймні шість близьких друзів, скоротилася з 55% до всього лише 27% сьогодні, тоді як у 15% чоловіків взагалі немає близьких друзів. 28% хлопців молодше 30 років не мають близьких соціальних зв’язків. Хлопчики-підлітки частіше, ніж дівчатка, не мають нікого, до кого можна звернутися за підтримкою в моменти, коли вони відчувають стрес, пригніченість або депресію.

Незалежно від віку, у періоди стресу чоловіки рідше звертаються за підтримкою до сім’ї, друзів, священнослужителів або психологів. Навіть якщо у них є друзі та сім’я, до яких можна звернутися, чоловіки зазвичай відмовляються просити допомоги в інших, бо не хочуть здатися слабкими або хочуть показати іншим, що можуть впоратися зі своїми проблемами самостійно.

Чоловіки з найнижчим рівнем соціальної підтримки помирають раніше, ніж ті, хто за нею звертаються. Згідно з дослідженням, що вийшло в журналі Heart, самотність і соціальна ізоляція пов’язані з підвищенням ризику серцевого нападу на 29% і підвищенням ризику інсульту на 32%. Інші дослідження показали, що самотність і соціальна ізоляція можуть бути настільки ж шкідливими, як ожиріння або викурювання 15 сигарет на день.

Більше публікацій за темою