ШІ вирішив 150-річну суперечку Дарвіна і Воллеса

Великі уми не зійшлися у питанні про еволюційний відбір метеликів.

Спільне дослідження вчених Університету Ессекса, Музею природної історії та дослідницького інституту ШІ Cross Labs Cross Compass (Велика Британія) показало, що мають рацію обидва вчені. Результати дослідження опубліковано в журналі Communications Biology.

Дарвін наполягав, що самці мають більше варіацій у зовнішності, оскільки самки відбирають їх на основі зовнішнього вигляду. Воллес же вважав, що причина полягає саме в природному, а не статевому відборі.

Для дослідження обрали метеликів виду Птахокрилка королеви Олександри (Ornithoptera alexandrae), відомих своїм яскравим зовнішнім виглядом. Загалом досліджували 16 734 зображення цих комах обох статей із колекції Музею природної історії.

Еволюційні відмінності самців цих метеликів більш помітні людському оку, ніж у самок. Самки ж залишалися «історично ігнорованою» групою, оскільки їхні відмінності набагато складніше зафіксувати. Дослідження за допомогою ШІ допомогло знайти ці самі відмінності, «невидимі» без подібного інструменту.

Виявилося, що припущення Дарвіна правильне, але правильне також і припущення Воллеса. У самців більше варіацій у зовнішності, але у самок є свої малопомітні відмінності.

Дженніфер Катхілл зі Школи наук про життя (School of Life Sciences) Університету Ессекса зазначила, що штучний інтелект допоміг глибше зрозуміти еволюцію загалом, а також процеси, що відіграють вирішальну роль у біорізноманітті.

«Під час вивчення фотографій Птахокрилок вдалося виявити, що стать, імовірно, стала причиною найсерйозніших еволюційних змін, зокрема найпомітніших форм, кольорів і візерунків самців», – сказала вона.

При цьому вдалося встановити й інші приклади, коли самки також демонстрували більшу різноманітність за фенотипом, ніж самці, підсумувала Катхілл.

Самі ж Дарвін і Воллес свого часу одночасно прийшли до багатьох еволюційних ідей, однак Дарвін став набагато відомішим. При цьому, хоча вчені й сперечалися, але завжди поводилися коректно. Дарвін одного разу написав колезі, що йому подобається відсутність у них заздрощів по відношенню один до одного.

Більше публікацій за темою