Що розряджає батарею смартфона найбільше і як це виправити

Смартфон – розумний пристрій, наповнений всілякими функціями. Але водночас усі вони потребують певних ресурсів для своєї роботи, що позначається на енергоспоживанні. У цьому переліку зібрані різні функції та можливості сучасних смартфонів, які витрачають енергію найбільше.

Що впливає на енергоспоживання

Пункти відсортовані від найбільш енерговитратних до найменш ресурсомістких. Перелік досить умовний, оскільки енергоспоживання різних компонентів може змінюватися залежно від смартфона і сценаріїв його використання.

Зв’язок

Телефонну розмову стільниковим зв’язком не можна назвати найбільш енерговитратною. Але розмова через мобільний інтернет, та ще й за допомогою відеозв’язку – це один з найбільш енерговитратних видів використання смартфона.

Найбільше енергоспоживання припадає на відеозв’язок, оскільки додатково залучається камера, через що передається більше даних, і все це разом створює підвищене навантаження на процесор. Відповідно, більш навантажений процесор вимагає більше енергії. Щоб знизити витрату енергії під час розмови по відеозв’язку, слід використовувати Wi-Fi, оскільки він економніший і зазвичай швидший, ніж мобільний інтернет.

Вимогливі ігри

Вимогливі ігри, які максимально навантажують процесор і пам’ять смартфона, здатні споживати стільки енергії, що можуть повністю розрядити смартфон навіть із великою батареєю за лічені години. Особливо якщо під час гри використовується висока яскравість екрана та передача звуку через Bluetooth.

Існує лише один спосіб зменшити енергоспоживання під час гри – це знизити графічні налаштування, що знизить навантаження на чип і, відповідно, зменшить витрату енергії. Але якщо цей спосіб неприйнятний, то смартфон можна під’єднати до портативної батареї або використовувати спеціальний чохол із вбудованою додатковою батареєю. Цей спосіб продовжить час роботи смартфона, але може значно вплинути на його нагрівання, що погано позначиться на продуктивності.

Яскравість екрана

Висока яскравість екрана потребує багато енергії, чим швидко розряджає батарею. І що більший екран смартфона, то енергоспоживання вище. Щоб заощадити зарядку, можна увімкнути автояскравість, яка автоматично підлаштовує яскравість екрана відповідно до навколишнього освітлення. Якщо з якихось причин це не підходить, наприклад, автояскравість працює не так, як хочеться, то яскравість завжди можна змінювати вручну. Це досить зручно, оскільки зазвичай повзунок з налаштуванням яскравості розташований серед основних налаштувань у шторці сповіщень.

Частота оновлення екрана

Висока частота оновлення екрана підвищує плавність анімацій і всіх рухів на екрані загалом, але на це йдуть додаткові ресурси батареї. Що вища частота оновлення, то більше на це потрібно енергії.

Адаптивний режим – це найкраще рішення для більш раціонального використання ресурсів батареї. У цьому режимі частота оновлення підлаштовується під додатки та контент, які використовуються цієї миті, завдяки чому частина енергії економиться.

Активні додатки

Додатки, що залишаються активними у згорнутому вигляді, витрачають більше ресурсів, ніж слід. У випадку з Android-смартфонами знайти такі додатки можна в списку, де вони відсортовані за рівнем енергоспоживання.

Для цього потрібно відкрити налаштування⚙️ смартфона, після чого перейти до пункту «Живлення та продуктивність» або «Батарея ➔ Живлення». Шлях і назви цих пунктів відрізняються залежно від версії ОС та виробника смартфона.

Проблемний застосунок значно відрізнятиметься за енергоспоживанням у більший бік, якщо порівняти його з рештою застосунків. Найімовірніше, такий застосунок перебуватиме вгорі списку, тоді як він використовувався мало або не використовувався зовсім.

Якщо винуватця знайдено, то такий застосунок слід видалити або обмежити його фонову активність. Можна вказати глобальні параметри обмеження фонової активності, якщо така можливість є в налаштуваннях смартфона, або провести ревізію кожного додатка і перевірити, чи не знято обмеження на фонову активність. Останній варіант кращий, якщо фонова активність будь-яких окремих застосунків необхідна.

Смартфон
© Freepik

Синхронізація великих обсягів даних

Часта синхронізація великих обсягів даних з такими хмарними сервісами, як iCloud, Google Диск тощо, витрачає помітний ресурс батареї. Повне вимкнення синхронізації дасть змогу виключити цю причину. А якщо синхронізація потрібна, слід провести тонке налаштування, щоб у хмару завантажували тільки потрібні дані, тільки через Wi-Fi та тільки під час заряджання.

Не буде зайвим переконатися, що одні й ті самі дані не завантажують одразу у два хмарні сервіси. На додачу можна відключити синхронізацію низки онлайн-сервісів та їхніх окремих функцій. До числа таких сервісів можуть входити пошта Gmail, нотатки Google Keep, їхні аналоги та подібні додатки.

Додатки-оптимізатори

Різноманітні програми з очищення оперативної пам’яті в Android-смартфонах скоріше шкодять, оскільки на закриття і подальший запуск додатків потрібно більше ресурсів, ніж на зберігання додатків в оперативній пам’яті. І на саму роботу програм-оптимізаторів теж потрібні додаткові ресурси, коли такі програми працюють у фоні.

Android не потребує додаткових програм-оптимізаторів, у ньому вже є все необхідне для роботи з оперативною пам’яттю. Якщо оперативної пам’яті стає недостатньо, то система самостійно вивантажує невикористовувані додатки.

Wi-Fi, Bluetooth і NFC

Бездротові засоби зв’язку, такі як Wi-Fi, Bluetooth і NFC здатні витрачати помітну частку від заряду батареї за певних сценаріїв використання. Наприклад, постійний пошук сигналу Wi-Fi за відсутності підключення витрачає додаткові ресурси батареї.

В іншому ж бездротові засоби зв’язку витрачають багато енергії, тільки коли через них відбувається передача великих обсягів даних. Якщо ні, то витрата хоч і залишається, але вже несуттєва. Для економії можна вручну відключати бездротові засоби зв’язку, коли вони не використовуються.

GPS

GPS також здатний витрачати помітну кількість ресурсів батареї, якщо він постійно увімкнений, і при цьому у фоні є додатки, які активно його використовують. Тому з метою економії ресурсів батареї можна відключити фонову роботу GPS в налаштуваннях смартфона або вмикати GPS, тільки коли він потрібен.

Голосові асистенти

Голосові асистенти постійно працюють у фоні, щоб у будь-який момент запуститися за певною голосовою командою. Якщо цей функціонал не потрібен, слід знайти в смартфоні встановлені голосові асистенти, після чого залишаються кілька варіантів.

Перший варіант: додатки асистентів можна видалити або відключити, якщо є така можливість. Другий варіант: у налаштуваннях голосових асистентів можна відключити весь їхній функціонал або тільки його частину. Асистенти від Apple і Google – найпопулярніші, але в смартфоні можуть бути встановлені й інші.

Живі шпалери

Живі шпалери або анімовані шпалери – це гарно, але потребує дещо більше енергії, порівняно зі статичною картинкою. Такі шпалери витрачають додаткові ресурси батареї, тільки коли відображаються на екрані. Тому якщо робочий стіл з іконками додатків відображається на екрані рідко, то живі шпалери майже не впливають на автономність смартфона.

Віджети

Віджети – це теж додатки, які працюють у фоні. Якщо віджетів занадто багато, то вони можуть впливати на енергоспоживання смартфона. Тому краще або залишити тільки найпотрібніші, або прибрати всі віджети з робочого столу.

Висновок

Тонке налаштування всіх компонентів смартфона здатне вивільнити значну частку ресурсів, чим заощадить заряд батареї. Найдоречніший спосіб домогтися максимальної автономності – це видалити або відключити тільки те, що не використовується. Тому точно не варто відмовлятися від усіх можливостей смартфона. Інакше в чому тоді його сенс?

Більше публікацій за темою