Як косатки продовжують дивувати вчених

Косатки регулярно з’являються в новинах, і на те є причини: головні морські хижаки постійно знаходять нові способи здивувати. Журнал National Geographic поділився п’ятьма цікавими фактами, які стосуються косаток.

Косатки полюють на китів у відкритому океані

У березні 2024-го вчені виявили абсолютно нову популяцію косаток: вони нишпорять у відкритому океані й полюють на величезних китів. За даними наукової роботи, опублікованої в журналі Aquatic Mammals, представники популяції зустрічалися в найрізноманітніших локаціях, зокрема й за межами континентальної плити, де глибина вод може сягати 4 500 метрів. Показово, що відкритий океан часто називають своєрідною гігантською пустелею – екосистема не підтримує велику кількість великих хижаків.

Косатки використовують морські хвилі для полювання

В одному з регіонів Антарктики група косаток опанувала незвичайну техніку полювання – вони перетворюють хвилі на зброю. Тварини формують стрій, після чого розганяються в напрямку морського котика, що перебуває на крижині. Але просто перед крижиною косатки різко пірнають під воду, що створює потужну хвилю і пошкоджує безпечне укриття. Вони повторюють розгін, поки крижина остаточно не трісне – і без притулку здобич залишається беззахисною.

Одна косатка може вбити білу акулу

У 2024 році вчені вперше задокументували випадок вбивства білої акули косаткою-одиначкою. Мисливиця обробила юну особину акули всього за дві хвилини, після чого з’їла печінку здобичі. Інцидент викликав цікавість серед фахівців, тому що косатки зазвичай полюють спільно – їхня стратегія покладається на командну роботу.

Косатки вбивають морських свиней заради забави

Океанологи вперше помітили цю поведінку в 1962 році. За минулий час, за відомостями очевидців, сталося понад 70 інцидентів нападу косаток на морських свиней. Нюанс у тому, що, судячи з усього, вони роблять це заради розваги. Косатки виштовхують жертв з-під води, іноді дозволяють їм втекти, перш ніж знову нагнати. Не виключено, що розумні хижаки дійсно просто грають зі своєю їжею.

Косатки навчилися топити кораблі

Популяція косаток, що мешкає поблизу Піренейського півострова, за останні кілька років заслужила суперечливу репутацію. Річ у тім, що хижаки занадилися нападати на кораблі, які проходять повз: вони цілеспрямовано атакують поворотні керма дрібних машин, після чого відступають. Знову ж таки, є ймовірність, що косатки нападають на людські кораблі заради забави – просто тому, що вони можуть.

Більше публікацій за темою