Вчені зрозуміли, як зловити темну матерію за допомогою атмосфери Землі

Її шукають уже сто років.

Модель надлегкої темної матерії може знайти підтвердження в іоносфері Землі – розрідженій верхній частині атмосфери, що складається з іонізованих частинок. Радіохвилі, що проходять через неї, гіпотетично можуть взаємодіяти з темною матерією, що можна зареєструвати за допомогою спеціально налаштованих антен.

Ідея темної матерії містить у собі безліч теорій. Одна з них припускає, що вона може складатися з масивних частинок, однак пошуки таких поки що не привели до успіхів. Інша ж теорія говорить, що частинки, навпаки, можуть бути дуже легкими, або бути гіпотетичними аксіонами чи екзотичними формами фотона.

Дослідники опублікували на сервісі препринтів arXiv матеріал із пропозицією про те, як можна було б зафіксувати такі частинки.

У разі, якщо темна матерія складається з надлегких частинок, то її поведінка має бути більше схожою на хвилі, які «розливаються» космосом. Моделі вчених показали, що більшу частину часу такі частинки ні з чим би не взаємодіяли, але в рідкісних випадках їхня взаємодія зі звичайною матерією відбивалася б у вигляді радіохвиль.

Для цього необхідно, щоб частоти частинок темної матерії й плазми в космосі збіглися, це б створило резонанс, який фіксувався б у вигляді радіохвиль. Іоносфера планети Земля якраз складається з розріджених частинок плазми.

У теорії при правильному налаштуванні антен приблизно за рік можна було б знайти такі радіохвилі, але для вдосконалення таких спостережень знадобляться десятиліття, вказали автори. Якщо ж моніторинг дасть результати, то це може стати «золотою жилою» для майбутніх досліджень, він дасть змогу вивчати найзагадковіший компонент у всьому Всесвіті.

Більше публікацій за темою