Представлено перші у світі банкноти з 3D-голограмами

Унікальний метод захисту застосували в Японії. Тепер злочинцям буде непросто підробити нові купюри.

Влада Японії представила перші у світі банкноти, для захисту яких використовували 3D-голограми. Такий метод з’явився в рамках першого за 20 років оновлення дизайну купюр у країні. Загалом в обіг надійдуть три нові моделі.

Унікальна технологія з’явилася в банкнотах номіналом 1000 єн (близько 5500 рублів), а також 5000 і 10000 єн. Першу партію представили в головному офісі Банку Японії. За допомогою 3D-голограм портрети особистостей, зображених на купюрах, здаються об’ємними та рухливими. Такі водяні знаки розмістили в певних ділянках.

Передбачається, що новий метод допоможе захистити гроші від підробки. За останні роки кількість таких злочинів значно знизилася, проте ситуація залишається проблемною. Наприклад, у 2023 році поліція виявила майже 700 подібних випадків.

Загалом у Японії випустили 280 млн нових банкнот на суму 1,6 трлн єн. При цьому минулі версії залишаться в обігу, вони будуть дійсні для платежів. Фінансові організації дозволили всім охочим обміняти старі купюри на нові. У Банку Японії зазначили, що фінансова система країни вже підготовлена до використання свіжих банкнот.

新紙幣に市民ら行列 各地の銀行、駅や店舗も

На купюрі номіналом 10000 єн зображений «батько японського капіталізму» Сібусава Ейіті, 5000 єн – Цуда Умеко, педагог і засновниця Університету Цуда, яку вважають піонером у галузі жіночої освіти в країні.

На банкноті в 1000 єн представлений бактеріолог Кітасато Сібасабуро. Він зміг визначити, які бактерії призводять до чуми. Як зазначає агентство Kyodo, деякі японці висловили надію, що вибір Сібусави для банкноти найбільшого номіналу допоможе пожвавити місцеву економіку.

Більше публікацій за темою