У США відкрився незвичайний музей. Як там вивчають стародавніх тварин

В Аризоні відкрився музей, що розповідає історію стародавніх тварин за копролітами.

У США відкрився незвичайний музей, де розповідають історію стародавніх тварин за копролітами – скам’янілими екскрементами, повідомляє ABC News.

Музей під назвою Poozeum з’явився в місті Вільямс (штат Аризона). Його відвідувачі можуть познайомитися з життям і раціоном стародавніх тварин за їхніми скам’янілими екскрементами.

У новому музеї представлено понад 7000 експонатів, серед яких є фрагменти кісток у скам’янілих екскрементах. Ці знахідки дають змогу зробити висновок про те, що, наприклад, тиранозавр рекс не жував їжу, а заковтував здобич цілими шматками. У колекції представлені експонати від крихітних зразків термітного посліду до масивних екземплярів вагою в 9 кг.

Президент і куратор музею Джордж Франдсен зазначає, що копроліти можуть багато розповісти про доісторичне минуле і є важливою частиною літопису скам’янілостей. За його словами, визначити копроліти буває непросто, оскільки деякі зразки, які здавалися скам’янілими екскрементами, під час подальшого дослідження виявляються чимось іншим. До утворення структур, схожих на копроліти, можуть призвести деякі осадові процеси.

Головною гордістю колекції музею є копроліт, занесений до Книги рекордів Гіннесса як найбільший, залишений м’ясоїдною твариною. Він вважається таким, що належить тиранозавру рексу, і був знайдений на ранчо в Південній Дакоті 2019 року.

Раніше у США виявили скам’янілості найбільшого травоїдного динозавра, який отримав назву Lokiceratops rangiformis. Їх знайшли в штаті Монтана. Ця особина належала до групи рогатих динозаврів, відомих як цератопсиди, які еволюціонували наприкінці крейдяного періоду близько 92 млн років тому. За попередніми оцінками, розмір динозавра досягав 22 футів (6,7 м) у довжину, а вага – близько 11 000 фунтів (близько 5 т). Це робить його найбільшою травоїдною твариною серед тих, хто жив у ту епоху.

Більше публікацій за темою