Телескоп «Джеймс Вебб» сфотографував «феєрверк» біля зірки, що формується

Новий приголомшливий знімок із космосу.

Порівняно молода протозоря L1527 віком близько 100 тисяч років, яка оточена «батьківською» хмарою газу і пилу, зазнімкована «Джеймсом Веббом».

Зображення нагадує пісочний годинник. Посередині розташувалася зірка, що народжується, яка втягує в себе матеріал протопланетного диска. Його зафіксували інструменти телескопа MIRI (середній інфрачервоний прилад) і NIRCam (камери ближнього інфрачервоного діапазону). Вони зняли стовпи, що «випливають» у протилежних напрямках, які виходять уздовж осі обертання зірки, повідомляє Phys.org.

Обидва стовпи змушують матерію навколо світитися, що створює ефект, який нагадує феєрверк у нічному небі. Забарвлені синім області – це здебільшого вуглецеві молекули, сама ж протозоря і навколишній покрив освітлені червоним світлом, промені якого схожі на бенгальські вогні.

Білі місця над і під об’єктом являють собою суміш вуглеводнів, іонізованого неону і пилу. Це свідчить про те, що протозоря викидає речовину далеко від себе, при цьому поглинаючи матеріал протопланетного диска.

Більша частина «батьківської» хмари буде поглинута, знищена або викинута назовні, і багато структур, які спостерігаються зараз, зникнуть у майбутньому. Щойно протозоря перестане набирати масу, «феєрверк» закінчиться, а саму зірку стане видніше навіть для телескопів, що спостерігають в оптичному діапазоні.

Аналіз даних з MIRI та NIRCam дає змогу відстежувати те, як поводиться ця система, що зароджується, загалом, а також те, як протозоря впливає на навколишню речовину. Інші протозорі у сузір’ї Тельця, де розташована L1527, розвиваються за таким самим сценарієм.

Їхнє зростання може зруйнувати інші молекулярні хмари або перешкодити утворенню нових зірок.

Більше публікацій за темою