Що таке теорія мертвого інтернету

У вас коли-небудь виникало відчуття, немов ви єдина жива людина в інтернеті, а всі інші – боти під прикриттям? Тоді ви не один. Портал makeuseof.com розповів про теорію мертвого інтернету і те, чи варто нам боятися повстання ботів.

Що таке теорія мертвого інтернету

Якщо ви хоча б трохи знайомі з соціальними мережами та іншими онлайн-форумами, то напевно помітили, що багато постів отримують однотипні коментарі. Вони короткі, ніяк не зачіпають тему посту і публікуються у величезних кількостях.

Теорія мертвого інтернету стверджує, що більшість подібних коментарів належить ботам, і ніякого людського спілкування насправді немає. Ба більше, сам пост теж напевно був зроблений ботом, який використовував генеративний ШІ для створення привабливої картинки або іншого контенту.

Ідея, що заклала фундамент цієї теорії, циркулює в Мережі досить давно, але тред від 2021 року на форумі Agora Road Macintosh Café сформулював її в нинішньому вигляді. Багато користувачів інтернету вважають, що всесвітня павутина, яку ми пам’ятаємо, вже давно загинула – її замінила нескінченна армія ботів, що створює контент для інших ботів.

Теорія мертвого інтернету будується на таких гіпотезах:

  • ШІ-боти й автоматизований контент домінують в інтернеті. Майже всі взаємодії в Мережі насправді – взаємодії між ботами.
  • Дискусії в інтернеті контролюються алгоритмами та іншими методами маніпуляції. Боти й генеративний контент диктують громадську думку, при цьому пригнічуючи контент реальних людей.
  • Контент, створений людьми, активно пригнічується на користь ботів і генеративних медіа.

Зіткнення з мертвим інтернетом варіюються залежно від того, на яких платформах ви мешкаєте. Наприклад, на YouTube практично під кожним більш-менш популярним роликом можна знайти десятки безглуздих коментарів, жодним чином не пов’язаних із темою відео.

Чи справді інтернет мертвий

Фірма Imperva, що спеціалізується на кібербезпеці, опублікувала доповідь про загрози в інтернеті за 2024 рік. Вона заявляє, що майже 50% усього трафіку в Мережі не належать людським джерелам. Боти становлять майже третину від усього інтернет-трафіку у світі.

Іншими словами, інтернет живий, але рухається в сумнівному напрямку. Цифри статистики показують неприємний тренд, який може призвести до майбутнього, де править постійне залучення користувачів, підвищене насичення контентом і алгоритми.

Більше публікацій за темою