Науковці попередили про наближення вибуху унікальної зірки

Подвійна зірка в сузір’ї Північної Корони вибухне найближчими місяцями.

Вибух зірки Т Північної Корони, відомої як Blaze Star (Зірка, що палає), можна буде спостерігати неозброєним оком. Це подвійна зоряна система з білого карлика і червоного гіганта за 3000 світлових років від Землі. Вона незвичайна тим, що виробляє спалахи з певною періодичністю і є однією з небагатьох повторних нових зірок, причому відомою ще з часів Середньовіччя.

Черговий вибух має статися дуже скоро, буквально протягом найближчого місяця. Його розрахував почесний професор астрономії Університету штату Луїзіана Бред Шефер. За яскравістю зірка буде порівнянна з Полярною зіркою.

Повторна нова зірка – це клас нових зірок, у яких спостерігаються спалахи з періодом у кілька десятків років, під час цих спалахів об’єкт стає яскравішим приблизно на 10 зоряних величин (числова характеристика яскравості небесного тіла). Це відрізняє такі зірки від наднових, вибух яких являє собою останню подію зірки, що помирає.

У випадку з системою Північної корони спалахи зумовлюються тим, що білий карлик внаслідок сили тяжіння забирає газ у більшого сусіда. Протягом деякого тривалого часу цей газ накопичується, а потім відбувається термоядерний вибух. І саме його ми й бачимо.

Уперше вибух Т Північної Корони людство письмово зафіксувало 1217 року, тоді німецькі священники описували його як зірку, що раптово яскраво спалахнула і до того випромінювала тьмяне світло.

Востаннє спалах цього небесного тіла спостерігали 1946 року. Вірогідно відомі лише три епізоди спалахів зірки, але дослідники вважають, що вибухи в цій системі відбуваються з періодичністю раз на 79-80 років.

«Є кілька повторних нових з дуже коротким циклом, але, як правило, ми не часто бачимо повторювані спалахи протягом життя однієї людини, і рідкісні такі спалахи в порівняльній близькості до нашої системи», – зазначила помічник вченого, доктор Ребека Гаунселл.

У 2023 році у Т Північної Корони спостерігалося зниження яскравості, що вказувало на неминучий спалах у недалекому майбутньому.

Щойно Т Північної Корони стане новою, вона має з’явитися як надзвичайно яскрава зоря на нічному небі, і ви зможете спостерігати цю яскравість близько тижня.

Щоб побачити рідкісну подію, потрібно знайти на небі сузір’я Північної Корони. Воно має вигляд невеликої підкови, розташованої між сузір’ями Геркулеса і Волопаса.

Більше публікацій за темою