Космічні ракети навчилися безпечно перевозити морем

Китайська космічна компанія Dongfang Space провела успішні випробування ракети Gravity-1. Серед них – транспортування космоліта у вертикальному положенні морем.

Як повідомляє видання IThome, Dongfang Space імітувала реальний запуск Gravity-1. Для цього компанії довелося перевірити, наскільки надійними та безпечними є тривалі морські перевезення ракети у вертикальному положенні з урахуванням суворих погодних умов. За підсумком все пройшло як і замислювалося – Gravity-1 успішно подолала 1700 кілометрів по воді. Вона витримала удари хвиль і розгойдування вантажного судна-перевізника.

Також під час експерименту були вирішені й інші питання, а точніше – логістика. Компанія безнапасно змогла спочатку зібрати, потім завантажити ракету на судно, доставити її до порту, розібрати, відвезти до стартового майданчика і знову її зібрати. У новині ще йдеться про те, що в Китаї завершено будівництво Центру інтеграційних випробувань при складанні ракет (AIT Center) космодрому Дунфан. Це перший хаб космічного агентства Dongfang Space, призначений для складання, випробувань і передстартового налагодження ракет.

Що стосується Gravity-1, то космічний апарат створений для великомасштабного оперативного розгортання малих і середніх супутників на низькій навколоземній орбіті. Ракета вирізняється простим запуском і великою місткістю, а ще – це перша у світі суцільнолита ракета-носій. Вона використовує триступеневу рухову систему з чотирма силовими установками.

Характеристики Gravity-1:

  • Висота: 29,4 метра;
  • Діаметр обтічника: 3,8 метра /4,2 метра;
  • Злітна вага: 405 тонн;
  • Злітна тяга: 600 тонн;
  • Вантажність на низькій навколоземній орбіті: 6,5 тонн;
  • Вантажність на сонячно-синхронній орбіті (500 км): 4,2 тонни.

Більше публікацій за темою