У Чумацького Шляху виявлено нові галактики-супутники

Телескоп Subaru виявив дві нові галактики-супутники Чумацького Шляху.

Міжнародна група астрономів зробила важливе відкриття в галузі астрофізики, виявивши дві нові галактики-супутники нашої галактики Чумацький Шлях. Як повідомляється у журналі Publications of the Astronomical Society of Japan, це відкриття стало результатом спостережень, проведених за допомогою камери Hyper Suprime-Cam (HSC) на телескопі Subaru, розташованому на Гаваях.

Нові галактики отримали назви Діва III та Секстант II. Це відкриття є частиною масштабного проєкту, спрямованого на розв’язання так званої «проблеми відсутніх супутників». Суть проблеми полягає в тому, що кількість відомих галактик-супутників Чумацького Шляху менша, ніж передбачає стандартна модель темної матерії.

Згідно з теоретичними розрахунками, навколо нашої галактики має існувати близько 220 галактик-супутників. Однак на цей час різними дослідницькими групами виявлено лише дев’ять таких об’єктів, включаючи два нових. Цікаво, що деякі спостереження вказують на можливість існування до 500 галактик-супутників, що створює нову проблему — «надлишку супутників».

Для точнішого підрахунку кількості галактик-супутників астрономам потрібні зображення з вищою роздільною здатністю. Очікується, що такі дані зможе надати обсерваторія Віри К. Рубін у Чилі, яка незабаром розпочне свою роботу.

Більше публікацій за темою