Миша з надздібностями: вчені створили тварину з неймовірним слухом

Усе для того, щоб допомогти людям.

Дослідження фахівців Інституту дослідження слуху Кресджа при Мічиганському університеті можуть допомогти в лікування прихованої втрати слуху. Про це повідомляє PLOS Biology.

При прихованій втраті слуху людина відчуває труднощі з розумінням мови або ідентифікацією звуків у галасливих обставинах, а також може скаржитися на шум у вухах. При цьому стандартні сурдологічні тести не можуть проблему виявити.

Учені припускали, що причина цього – втрата спеціальних волоскових клітин у внутрішньому вусі. Саме вони є рецепторами слухової системи та вестибулярного апарату в хребетних. Нове дослідження довело, що проблема полягає не в самих волоскових клітинах, а в синапсах, які є сполучною ланкою між волосковими клітинами та нейронами. Саме через них звукові сигнали потрапляють до нас у мозок.

Для підтвердження теорії проводилася низка досліджень на мишах. Тваринам змінили експресію гена Ntf3. В одній групі – таким чином, щоб кількість синапсів між внутрішніми волосковими клітинами й слуховими нейронами збільшилася. Миші з цієї групи мали більшу кількість синапсів і, як наслідок, розвинули наднормальний слух, здатний обробляти великий обсяг слухової інформації. У другій групі мишей Ntf3 був пригнічений, а кількість синапсів знижена. Ці миші мали знижений слух.

У результаті дослідження з’явилися нові можливості для лікування прихованої приглухуватості, а також вікової глухоти. Крім того, відкриття зв’язку між втратою внутрішніх синапсів волоскових клітин і початком процесу втрати слуху може призвести до розробки нових методів лікування низки нейродегенеративних захворювань.

Більше публікацій за темою