Кажани можуть мислити подібно до людей, з’ясували вчені

У диких кажанів є епізодична пам’ять і навички планування.

Ізраїльські вчені з Тель-Авівського університету виявили у кажанів здатність до складних видів мислення, які раніше вважали притаманними тільки людині. Дослідження опубліковано в науковому журналі Current Biology.

Команда зосередилася на вивченні єгипетських кажанів, або нільських криланів – виду кажанів із родини криланів, поширеного на півночі Африки, Аравійському півострові та в Середземномор’ї.

Дослідники припустили, що нільські крилани повинні запам’ятовувати розташування безлічі фруктових дерев, щоб повертатися до них по їжу у відповідний час. Для цього тваринам потрібна епізодична пам’ять і здатність до планування – просунуті когнітивні функції, характерні для людей.

Щоб перевірити цю гіпотезу, до кожного кажана прикріпили компактний GPS-трекер із високою роздільною здатністю. Це дало змогу документувати маршрути польоту і відвідувані дерева протягом багатьох місяців.

Спостереження показали, що після одного дня в колонії кажани поверталися до дерев, які вони відвідали попередньої ночі. Але коли минув цілий тиждень, старі особини, ґрунтуючись на минулому досвіді, уникали дерев, які перестали давати плоди в цей проміжок часу.

«Іншими словами, вони могли оцінити, скільки часу минуло з моменту їхнього останнього відвідування кожного дерева, і знали, які дерева плодили протягом короткого часу і більше не заслуговували на відвідування. Молоді недосвідчені кажани не могли цього зробити, що вказує на те, що це набута навичка, якої потрібно вчитися», – зазначили дослідники.

Дані свідчать про те, що нільські крилани планують свої маршрути ще до того, як залишають колонію, і точно знають, куди вони летять і яку їжу шукають.

Учені зазначили, що майже всі когнітивні функції, які вважалися винятковими властивостями людини, трапляються у тварин у тому чи іншому вигляді.

Більше публікацій за темою