Китайські біологи знайшли рослину для колонізації Марса

Китайські біологи виявили, що пустельний мох виду Syntrichia caninervis здатний переносити повне зневоднення, і водночас він здатний повертатися до життя після того, як він провів близько п’яти років за температури в мінус 80 градусів Цельсія або близько місяця за температури в мінус 196 градусів Цельсія. Це робить мох придатним для колонізації Марса, повідомляє видання The National.

«Проведені нами досліди показують, що Syntrichia caninervis володіє вищою стійкістю до несприятливих умов середовища, ніж інші надстійкі організми, зокрема мікроби-екстремофіли й тихоходи. Це робить цей мох перспективним кандидатом на роль організму – «першопрохідця» для колонізації позаземних середовищ існування і формування середовища, сприятливого для життя людей за межами Землі», – пишуть дослідники в науковому журналі Innovation.

Такого висновку дійшла група китайських біологів під керівництвом наукового співробітника Сіньцзянського інституту екології та географії КАН в Урумчі Чжан Даоюань під час всебічного вивчення життєдіяльності моху виду Syntrichia caninervis, що трапляється в більшості пустельних регіонів Землі. Цей вид рослинності здатний переносити різкі зміни температур і постійну нестачу вологи, що робить його особливо цікавим для вивчення в контексті колонізації інших планет.

Керуючись подібними міркуваннями, дослідники простежили за тим, як паростки цього пустельного моху реагують на умови, типові для Марса, найближчої до Землі планети, де в минулому могло існувати життя. Під час цих дослідів вивчили те, як Syntrichia caninervis реагує на тривале зневоднення, а також на тривале зниження температури до мінус 80 градусів Цельсія, що характерно для екваторіальних регіонів Марса під час зими.

Проведені досліди показали, що цей вид пустельних мохів майже завжди повертається до життя навіть у тому разі, якщо він втратив понад 98% запасів води, і водночас він здатний переносити «марсіанські» температури протягом трьох і п’яти років. Ба більше, дослідження показали, що Syntrichia caninervis здатний повертатися до життя навіть після місячного занурення в рідкий азот.

На додаток до цього, з’ясувалося, що мох переносить дуже великі дози гамма-радіації, приблизно 1 тис. грей (понад 110 тис. біологічного еквівалента рентгена), без видимих наслідків для регенерації та швидкості росту цієї рослини. Це робить її ідеальним кандидатом на роль організму – «першопрохідця» для колонізації Марса та інших планет із кліматом, віддалено схожим на земний, підсумували дослідники.

Більше публікацій за темою