Нове наукове відео дає можливість «пролетіти» через Стовпи Творіння

Також цю колосальну космічну структуру тобі кожен може видрукувати на 3D-принтері.

У квітні 1995 року було випущено знакове зображення, що отримало назву «Стовпи творіння». Його зробив космічний телескоп «Габбл». Зовсім недавно цю область космосу сфотографував телескоп ім. Джеймса Вебба. Джеймса Вебба. Астрономи об’єднали дані й створили приголомшливий тривимірний анімаційний політ через туманність.

Стовпи Творіння в туманності Оріона складаються переважно з холодного молекулярного водню і пилу. Їх формують сильні вітри й ультрафіолетове випромінювання, що випускається гарячими молодими зірками.

The Pillars of Creation: A 3D Multiwavelength Exploration

Виступи Стовпів, що нагадують величезні космічні пальці, більші за Сонячну систему. У цих пальцях і укладені молоді гарячі зірки. Висота найвищої колони – три світлових роки зверху вниз.

Нове відео запрошує глядачів у подорож структурами стовпів, спираючись на реальні дані спостережень з наукового дослідження Даремського університету (Велика Британія). Відео показує, як можуть співпрацювати два космічні телескопи. «Габбл» фіксує об’єкти, що світяться у видимому світлі при температурі в тисячі градусів, тоді як інфрачервона камера «Вебба» чутлива до холодніших об’єктів з температурою лише в сотні градусів і може проникати крізь пил, щоб виявити зірки, ув’язнені всередині нього.

The Pillars of Creation and the Interplay of Stars and Dust

Фільм допомагає глядачам досліджувати різні області та стадії зореутворення. Наприклад, у вершині центрального стовпа новонароджена протозоря світиться яскраво-червоним кольором на інфрачервоному зображенні. Біля вершини лівого стовпа знаходиться діагональний струмінь матеріалу, викинутого юною зіркою. Гарячу молоду зірку не можна побачити, але струмінь видає її присутність.

Крім того, на сайті НАСА опубліковано файл STL, який можна завантажити та за допомогою нього видрукувати на 3D-принтері модель Стовпів Творіння самостійно.

Більше публікацій за темою