Вчені розкрили таємницю походження астероїда Бенну

NASA: батьківщиною астероїда Бенну може бути вкрита водою планета

Фахівці Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору (NASA) вивчили склад навколоземного астероїда Бенну і зробили висновок про можливе місце походження цього об’єкта. Дослідження опубліковано на офіційному сайті космічного агентства.

Зразки реголіту з астероїда Бенну було зібрано під час місії OSIRIS-REx, що тривала сім років. Космічний зонд скинув на Землю капсулу з пробами 24 вересня 2023 року.

Початковий аналіз засвідчив наявність вуглецю і води в ґрунті з Бенну, проте глибше дослідження дало змогу виявити в позаземному матеріалі фосфат магнію-натрію.

На Землі цю речовину можна знайти в деяких мінералах і геологічних утвореннях, а також усередині живих організмів. Фосфат магнію-натрію бере участь у різних біохімічних процесах і входить до складу кісток і зубів.

Наявність сполуки здивувала вчених, оскільки її не було видно на результатах дистанційного зондування кораблем OSIRIS-REx.

На думку дослідників, фосфат магнію-натрію в складі Бенну свідчить про те, що в минулому астероїд міг відколотися від вкритої океаном планети або місяця.

Дослідження команди також підтвердило, що астероїд багатий вуглецем, азотом і деякими органічними сполуками – всі вони, крім фосфату магнію-натрію, є важливими компонентами життя, яким ми його знаємо на Землі.

Більше публікацій за темою