Вчені довели, що жінки краще пристосовані до умов космосу, ніж чоловіки

Що допомагає жінкам протистояти перевантаженням?

Лише 11% космонавтів у світі – жінки, і вчені вважають, що це неправильно. Вони проаналізували вплив космічних подорожей на імунну систему людини й дійшли висновку: представниці слабкої статі більш терпимі до космічних стресів, ніж чоловіки. Результати дослідження опубліковані в Nature Communications.

Його автори намагалися зрозуміти, як умови космічного польоту (мікрогравітація, переміщення рідин і радіація) впливають на імунітет астронавтів. Вони вивчили імунні реакції двох чоловіків і двох жінок, які побували на орбіті під час місії SpaceX Inspiration4 у 2021 році, і порівняли ці відомості з даними 64 астронавтів НАСА.

Вибірка була невеликою, а висновки – попередніми, але дослідники вважають, що космічні польоти сильніше впливають на чоловіків майже за всіма типами клітин та іншими показниками.

Вони виявили, що після повернення з космосу в чоловіків спостерігалося більше порушення експресії генів, і вона повільніше відновлювалася до вихідного рівня. Експресія генів – це процес, під час якого спадкова інформація від ділянки ДНК перетворюється на РНК або білок. Вона дає змогу клітинам контролювати власну структуру та функцію. Статеві відмінності спостерігалися й у вмісті білків, які відіграють важливу роль у захисті від інфекцій, запаленні та згортанні крові.

Причини цієї різниці поки не зрозумілі. Автори дослідження припустили, що вона може бути пов’язана зі здатністю жінок виношувати та народжувати дітей.

«Здатність переносити значні зміни у фізіології та гідродинаміці може бути корисна як для збереження вагітності, так і для подолання стресу від космічного польоту на фізіологічному рівні», – сказав керівник дослідження біофізик Крістофер Мейсон.

Щоб підтвердити цю версію, необхідно продовжувати вивчення питання. За словами вчених, результати їхньої роботи можуть змінити підхід до підбору екіпажу – зокрема, дадуть змогу набирати більше жінок для орбітальних, місячних і далеких космічних місій.

Більше публікацій за темою